Sökning: "matkonsumtion"

Visar resultat 11 - 15 av 60 uppsatser innehållade ordet matkonsumtion.

  1. 11. Påverkar information kring näringsinnehåll och ekologisk hållbarhet fysiskt aktiva konsumenters attityder till insekter som mat?

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Julia Bengtsson; [2021]
    Nyckelord :Insects; food; survey; attitudes; nutrition; ecological sustainability; Insekter; mat; enkätundersökning; attityder; nutrition; ekologisk hållbarhet;

    Sammanfattning : Nuvarande matkonsumtion världen över bidrar till den globala miljöförstöringen. För att kunna främja en hållbar utveckling behöver alternativa näringskällor nyttjas och insekter är ett näringsriktigt livsmedel med hög proteinkvalitet som kan ersätta andra traditionella animaliska produkter. LÄS MER

  2. 12. Kan Skåne uppnå en cirkulär förvaltning av näringsämnen - En systemanalys över mat- och restströmssystemet i Skåne

    Master-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Emma Enström; [2021]
    Nyckelord :Nutrient management; System analysis; Scania; Self-reliance; Earth and Environmental Sciences; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Nitrogen, phosphorus, and potassium are essential for the survival of humans, animals, and plants. The production and usage of mineral fertilizer has contributed to an over-use of these resources, leakage, and emissions of nutrients. This study aims to simplify and simulate the food system of Scania through a conceptual model. LÄS MER

  3. 13. Making a feast for the deceased : Archaeobotanical investigation of plant remains in ovens used for drying cereals and food consumption through ovens, graves, and bog bodies

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för idé- och samhällsstudier

    Författare :Daniel Andreas Smeds; [2021]
    Nyckelord :Archaeobotany; Cereal drying ovens; Food consumption; Grave deposition; Bog body stomach content; Arkeobotanik; arkeologi; ugnar; gravar; mosslik; matkonsumtion;

    Sammanfattning : Det finns många frågetecken kvar kring konsumtionsbeteende inom förhistoriska kulturer. Målet med denna studie var därför att studera och förbättra förståelsen av det arkeobotaniska materialet i ugnar gjorda för att torka sädeskorn och hur ugnarnas innehåll korrelerar med den växtbaserade matkonsumtionen, samt att försöka se potentiella samband mellan ugnarna, deponerade växtrester i gravar och de två mossliken Grauballemannen och Tollundmannens maginnehåll. LÄS MER

  4. 14. Matbarometern – kommer de politiska partierna göra det lätt att äta rätt?

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för ekoteknik- och hållbart byggande

    Författare :Klara Peterson; [2021]
    Nyckelord :sustainable food consumption; policy packages; SLU Future Food; environmental politics.; hållbar matkonsumtion; styrmedel; SLU Future Food; miljöpolitik.;

    Sammanfattning : Det globala matsystemet står inför enorma miljö- och hälsoutmaningar för attnå hållbar utveckling. Forskning på området visar att för att matsystemet skakunna rymmas inom de planetära gränserna krävs förändringar inom såvälproduktion, minskat matsvinn och kostvanor (Willet et al. 2019). Enligt Rööset al. LÄS MER

  5. 15. En studie om hur e-handelstjänster kan designas för att främja ett hållbart konsumtionsbeteende

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för informationsteknologi

    Författare :Moa Gottschalk; Emilia Björk Roth; [2021]
    Nyckelord :Sustainable consumption; E-commence; Gamification; Game elements; Guidelines; Goals; Hållbar konsumtion; E-handel; Gamification; Spelelement; Riktlinjer; Mål;

    Sammanfattning : Idag är konsumtion en av de största faktorerna till en ökad global uppvärmning, och människors negativa vanor till matkonsumtion ökar. I dagens samhälle är därför klimatet en viktig fråga, och klimatförändringarna som uppstår kan ha negativa konsekvenser på människors levnadssätt. LÄS MER