Sökning: "matlagning"

Visar resultat 16 - 20 av 225 uppsatser innehållade ordet matlagning.

  1. 16. Matsvinn i hushållet : En kvantitativ studie om förekomst och orsaker

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :christian mouchi; [2023]
    Nyckelord :Matsvinn; Agenda 2030; avfall; näring; vanor.;

    Sammanfattning : Onödigt matavfall, så kallat matsvinn, är ett stort samhällsproblem idag. Enligt de globala hållbarhetsmålen, Agenda 2030, ska matsvinnet halveras fram till år 2030. Tidigare forskning visar att det finns olika skäl till att människor slänger mat. LÄS MER

  2. 17. Production, utilization and implementation of coconut charcoal in rural Mozambique: As a clean cooking fuel and a way to improve economic empowerment of women in Linga Linga

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för energivetenskaper

    Författare :Ina Johnsson; [2023]
    Nyckelord :Mozambique; Health; Charcoal; Coconut; Cooking Fuel; Implementation; Lifeworld; Colonialism; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Luftförorening är ett globalt hälsoproblem och i Moçambique orsakas inomhusluftförorening främst av matlagning över öppen eld. Denna studie undersöker potentialen hos kokosnötskol som en renare bränslekälla för matlagning och som en möjlig inkomstkälla för kvinnor i byn Linga Linga, Moçambique. LÄS MER

  3. 18. Energy demand and biogas production in rural areas : A case study in the Raqayapampa community in Bolivia

    Kandidat-uppsats, KTH/Skolan för industriell teknik och management (ITM)

    Författare :Halvor Solheim Haugen; Noel Arancibia Holm; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Improved access to energy can greatly improve living standards, and there are correlations between increased access to electricity and higher scores on both the Human Development Index (HDI) and the Educational Development Index (EDI). Increasing access to energy can also help decrease dependability on hazardous fuels and energy sources, such as firewood for cooking. LÄS MER

  4. 19. Bananskalets potential inom svensk matlagning: : Ett tveklöst matavfall, eller en ny form av måltid?

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Marcus Atting-Wills; Johan Wennerström; [2023]
    Nyckelord :Banana; Banana peel; Recipe; Cooking; Swedish meal culture; Banan; Bananskal; Recept; Matlagning; Svensk måltidskultur;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 20. A techno-economical analysis of a solar PV system and a feasibility study for biogas production for cooking – A case study of the Tumaini Open School in Tanzania

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Miljö- och energisystem

    Författare :Martina Prpic Vucenov; Lovisa Magnusson Ericsson; [2023]
    Nyckelord :electricity demand; electricity services; electricity consumption; electricity load profile; micro off-grid standalone solar system; solar energy; solar optimisation; solar optimization; PV optimisation; battery optimisation; biogas; biogas plants in developing countries; clean cooking; Tabora; Tanzania; school; MFS; Minor Field Study; biofertiliser; biofertilizer; EWB-SWE; Engineers Without Boarders; SDG 3; SDG 7; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Detta examensarbete är en fallstudie av Tumaini Open School för gravida studenter och studerande mödrar i Tabora, Tanzania. Genom den ideella organisationen Ingenjörer utan gränser Sverige genomförde författarna en Minor Field Study i Tanzania för att fastställa efterfrågade eltjänster, det resulterande elbehovet och den maximala dagliga effektkurvan för skolan vid fullskalig verksamhet. LÄS MER