Sökning: "matsedel"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet matsedel.

  1. 1. Balansera arbetsbelastning med goda relationer : En kvalitativ studie om förskolekockars upplevelser av att arbeta med specialkost

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap; Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ronja Jansson; Axel Lilliestråle; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Efterfrågan på specialkost inom förskola och skola har under senare år ökat vilket medför större arbetsbelastning för kökspersonalen som arbetar där. Tidigare forskning visar att kökspersonal har börjat ifrågasätta om alla specialkoster är befogade. LÄS MER

  2. 2. Fyra små rätter : ett utvecklingsarbete av E-kost

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap; Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Andersson; Camilla Jakobsson; [2014]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande inom den svenska vården. Att upprätthålla en god nutritionsstatus och att få i sig tillräckligt med protein är av stor betydelse för en patients tillfrisknande. LÄS MER

  3. 3. Matens kvalité inom äldreomsorgen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Madelene Miller; Louise Nyberin; [2012-10-03]
    Nyckelord :Objektiv kvalité; Matsedel; Kostchef; Kvalitativa intervjuer;

    Sammanfattning : Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom dels olika livsmedel och dels genom den färdiga måltiden. LÄS MER

  4. 4. Jämförande av näringsinnehåll, kostnad samt frukt- och grönsaksinnehåll i blandkost och vegankost på en förskola i Umeå

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Mio Isenrot; [2012]
    Nyckelord :vegan; vegetarian; barn; förskola; mat; Umeå; fruk; grönsaker; näringsinnehåll;

    Sammanfattning : Bakgrund: Livsmedelsverket har tidigare inte rekommenderat vegankost till barn trots undersökningar som visar att en kost innehållande mycket vegetabilier minskar risken för flera välfärdssjukdomar, och att animaliskt fett ofta är en bidragande orsak till dessa sjukdomar. Med en vegansk kost finns risker för bristfälliga intag av fullvärdigt protein, Vitamin B12, D, kalcium, järn och alfa- linolensyra, men det finns också studier som visar att veganbarn får i sig tillräckligt av alla näringsämnen, samt att de flesta föräldrar är medvetna om att maten bör berikas med speciellt vitamin B12. LÄS MER

  5. 5. Hög andel ekologiska livsmedel i storhushåll - En fallstudie

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Johann Kjellberg; Christel Stridsberg; [2011-03-02]
    Nyckelord :ekologiska livsmedel; hållbar utveckling; resurshushållning; offentliga storhushåll; Malmö stad;

    Sammanfattning : I Sverige är intresset stort för att arbeta mot en bättre miljö. Allt fler inser att vi inte kan leva som vi gör nu. Vi är 9 miljoner invånare som tillsammans förbrukar 17 000 ton livsmedel dagligen. Vi måste anpassa oss till de naturliga kretsloppen, för att inte äventyra nästa generationers möjligheter att tillgodose sina behov. LÄS MER