Sökning: "matsituationen äldre"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden matsituationen äldre.

  1. 1. Vi tackar för maten! : ensamstående äldres upplevda matsituation med hemtjänst

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Kadija Hadid; Tatiana Lindberg; [2017]
    Nyckelord :Elderly; food situation; experience; in-depth interviews; care recipients; qualitative research; Äldre; matsituation; upplevelse; djupintervju; vårdtagare; kvalitativ undersökning;

    Sammanfattning : Inledning: Andelen äldre personer i Sverige ökar och beräkningar visar att det kommer finnas över en miljon personer i Sverige som är över 80 år 2045. Det är fler och fler äldre personer som väljer att bo i ordinärt boende vilket betyder att det kommer att behövas fler resurser för att bemöta deras behov. LÄS MER

  2. 2. Kylda matlådor inom äldreomsorgen : En studie om kundernas upplevelse kring beställning, leverans och mat

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lina Andersson; Maria Brannelid; [2014]
    Nyckelord :Kylda matlådor;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund ”Mat är mer än bukfylla” löd rubriken på en artikel i Skånska tidningen från januari 2014. Artikeln kom av kritiken som riktats mot de kylda matlådorna som på flera ställen serveras inom äldreomsorgen. Artikelns huvudsakliga syfte var att belysa de brister som finns med maten som serveras till de äldre. LÄS MER

  3. 3. En kvalitativ studie om hemtjänstpersonalens tankar kring maten som serveras till de äldre.

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Sandra Ferneborg; [2014]
    Nyckelord :Hemtjänst; äldre; brukare; personal; tankar; matlagning; servars; matlådor; ansvar; valmöjlighet; önskan;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Dagens äldre uppnår en högre ålder och de blir allt fler. Äldre personer idag har generellt sett bättre matvanor än vad de hade förr men trots detta är undernäring ett vanligt förekommande problem. Detta inkluderar även äldre personer med hemtjänst. LÄS MER

  4. 4. Upplevelse av den egna matsituationen hos äldre som har matdistribution i ordinärt boende

    Magister-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

    Författare :Lena Engberg-Nordqvist; [2014]
    Nyckelord :older people; malnutrition; food distribution; ordinary housing; äldre människor; undernäring; matdistribution; ordinärt boende;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att beskriva hur äldre personer som bor i ordinärt boende och har matsdistribution genom kommunen upplever sin matsituation. Studien har genomförts genom ostrukturerade intervjuer med åtta personer som var över 75 år som bodde i hemmet och hade matdistribution genom kommunen. LÄS MER

  5. 5. Mat-och måltidssituationen hos äldre : smakupplevelse och näringstäthet

    Kandidat-uppsats, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Paul Martinsson; [2013]
    Nyckelord :food; meal; nutrition; experience; elderly; mat; måltid; nutrition; upplevelse; äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund Mat- och måltidsituationen på äldreboenden är ett område som ofta diskuteras. Det är viktigt att inhämta kunskap om de äldres näringsintag, upplevelse av matsituationen och åsikter om smaken på maten för att bättre kunna möta deras behov och genomföra förbättringar på detta område. LÄS MER