Sökning: "matsystem"

Visar resultat 1 - 5 av 28 uppsatser innehållade ordet matsystem.

  1. 1. Blodröda tomater : matsuveränitet och relationsmat som verktyg för ett hållbart italienskt jordbruk

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Linn Hummelstrand; [2023]
    Nyckelord :relationsmat; matsuveränitet; lokalism; italienskt jordbruk;

    Sammanfattning : Denna studie undersöker exempel på insatser som syftar till att skapa lokala livsmedelssystem i Italien. Studien utgår från en konsument, två producenter och en NGO som strävar efter lokala livsmedelssystem baserade på matsuveränitet. Relationella band och synen på det ”lokala” inom livsmedelssystem diskuteras i uppsatsen. LÄS MER

  2. 2. Ekodistrikt : En litteraturstudie om en presenterad åtgärd från EU för ekologisk produktion

    Kandidat-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Maja Larsson; Axel Nordström; [2023]
    Nyckelord :Biodistrict; organic farming; sustainable development; Södermanland; local food production; Ekodistrikt; ekologiskt jordbruk; hållbar utveckling; Södermanland; lokal matproduktion;

    Sammanfattning : Dagens matproduktion har fått ökad uppmärksamhet kring hur den kan anpassas för att försörja en växande befolkning, utan att negativt påverka klimatet. Att ställa om till ekologiskt är en presenterad lösning och politiker på nationell och europeisk nivå har satt tydliga mål och åtgärder gällande ekologiskt jordbruk, dels om andelen ekologiskt jordbruk, dels om hur det ska uppnås. LÄS MER

  3. 3. Att nära relationer : en utforskande studie om samstyrning av en kort matkanal

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Flynn Smedman; [2023]
    Nyckelord :alternativa matnärverk; co-governance; alternativa mellanhänder; matsystem; relationer; styrning;

    Sammanfattning : I denna uppsats undersöker jag Stadsdelsmat, en modell för ett alternativt matsystem. Modellen syftar till att skapa en kort matkanal med närmare relationer mellan matens s.k. tre roller, nämligen medlemmar, kök och jordbruk, där dessa har möjlighet till medbestämmande i det lokala matsystemet. LÄS MER

  4. 4. Vattenbruket

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för arkitektur och byggd miljö

    Författare :Lukas Bergengren Hammarskiöld; [2023]
    Nyckelord :Arkitektur; Tång; Produktion; Arts and Architecture;

    Sammanfattning : Avståndet mellan produktion och konsumtion av livsmedel är långt. Dagens komplexa matsystem har försvagat vår relation till råvarors ursprung och dess värde. Industrier hamnar allt längre bort i periferin och blir otillgängliga för stadens invånare. LÄS MER

  5. 5. Egenproducerad mat är suveränt! : en studie om Nya gröna vågens småbrukare, den rådande matregimen, prefigurativism och matsuveränitet

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Henrik Carl William Johansson; [2023]
    Nyckelord :Nya gröna vågen; självförsörjningsinriktad matproduktion; matsuveränitet; matregim; matsystem; prefigurativt politiskt handlande; småbrukare;

    Sammanfattning : Denna uppsats undersöker vilka motiv och drivkrafter som ligger till grund för den Nya gröna vågens självförsörjningsinriktade matproduktion och hur dessa kommer till uttryck i praktiken. Uppsatsen undersöker hur dessa småbrukares agerande kan beskrivas som prefigurativt politiskt handlande i förhållande till den rådande matregimen och slutligen om och hur dessa småbrukares berättelser och agerande kan beskrivas inneha viss resonans med matsuveränitet som koncept och politisk vision. LÄS MER