Sökning: "matvanor i sverige"

Visar resultat 16 - 20 av 121 uppsatser innehållade orden matvanor i sverige.

  1. 16. Mjölkkor i köttdisken? : En flermetodsstudie om konsumentens och producentens tankar kring nötkött samt hur alternativ produktion går till och smakar.

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Rosanna Åhlgren; [2021]
    Nyckelord :Nötkött; Mjölkko; Konsument;

    Sammanfattning : Bakgrund Det har kommit nya rekommendationer om minskad köttkonsumtion, för hälsan och en hållbar produktion. Kött har funnits i kosten länge och innehåller hög-kvalitéts protein. Samtidigt har medvetenheten kring hållbar köttkonsumtion ökat bland konsumenter. LÄS MER

  2. 17. Development of a new Front of Package Nutrition Label : a case in the European Union

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Federico Bottari; [2021]
    Nyckelord :Farm to Fork Strategy; legislative process; lobbying; standard; stakeholder management;

    Sammanfattning : The current malnutrition epidemic calls for multiple solutions. The aim of the thesis is to identify the themes of the debate regarding the development of a single Front of-package nutrition label in the European Union. LÄS MER

  3. 18. Sjuksköterskors erfarenheter av egenvård hos diabetes typ-2 patienter

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap; Högskolan i Gävle/Med-Vårdvetenskap

    Författare :Julia Gustafsson; Maria Vallberg; [2021]
    Nyckelord :Diabetes mellitus; type-2; experience; nurse; self-care; Diabetes mellitus; type-2; egenvård; erfarenheter; sjuksköterska;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ-2 är en av de vanligaste folksjukdomar världen över, i Sverige uppskattas det till att ca 300 000 människor lider av sjukdomen. En stor del av behandlingen för människor med diabetes typ-2 är att ändra sina matvanor, fysisk aktivitet och att medicinera sig själva, detta kallas för egenvård. LÄS MER

  4. 19. BIDRAR HEM-OCH KONSUMENTKUNSKAP TILL ÖKAD HÄLSA? : Elevers tankar kring undervisningen

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

    Författare :Annika Stunke; [2021]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; hälsa; kost; matvanor och hälsorisk;

    Sammanfattning : Folkhälsoproblematiken i Sverige ökar och kosten har en stor betydelse för hälsan. Det är viktigt att ungdomar får kunskaper om vilka livsmedelsval som främjar deras hälsa. Politiker anser att skolan är ett viktigt verktyg i folkhälsoarbetet och att ämnet hem- och konsumentkunskap har ett stort ansvar i att förmedla bra kostvanor. LÄS MER

  5. 20. Det är ingen quick fix, det är en utmaning varje dag : En kvalitativ intervjustudie om patienters erfarenheter och upplevelser av mat och ätande några år efter genomgången bariatrisk kirurgi

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Linnéa Karlsen; Nikita Nordin; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma ökar ständigt i världen och i Sverige. Bariatrisk kirurgi är en alltmer vedertagen behandlingsmetod för fetma. Forskning visar att det sker förändringar i patienters matvanor och kroppsvikt några år efter bariatrisk kirurgi, men få studier har undersökt patienters upplevelser och erfarenheter av detta. LÄS MER