Sökning: "matvanor"

Visar resultat 11 - 15 av 469 uppsatser innehållade ordet matvanor.

  1. 11. PROCESSEN ATT FÖRÄNDRA EN LIVSSTIL : En sense-makingstudie med fokus på vegetarianer och veganers erfarenheter av förändrade matvanor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Marcus Söderström; [2023]
    Nyckelord :sense-making; vegetarianer; veganer; livsstilsförändring; semi-strukturerade intervjuer;

    Sammanfattning : The purpose of this paper is to examine how vegetarians and vegans ascribe meaning to the process of changing from a meat-based to a plant-based diet. Using Brenda Dervin's sense-making methodology, I look into the complex and dynamic ways vegetarians and vegans experience their worlds. LÄS MER

  2. 12. Faktorer som påverkar studenters köpvanor i matbutiken -En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Amanda Ström; Lovisa Åhlvik; [2023]
    Nyckelord :Studenter; matvanor; köpvanor; matbutiken; försäljningsstrategier; köpbeteende;

    Sammanfattning : Bakgrund Att börja på universitet eller högskola kan vara en livshändelse där omfattande förändringar sker och nya vanor etableras. Rapporter har visat att unga vuxna generellt äter mindre frukt och grönsaker och mer utrymmesmat. LÄS MER

  3. 13. En kvalitativ intervjustudie om hälsokommunikativa möjligheter och utmaningar med implementeringen av 2Dkoder på livsmedelsprodukter

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Klara Brelin; [2023]
    Nyckelord :Digital; folkhälsa; hälsokommunikation; livsmedelsindustrin; matvanor;

    Sammanfattning : Prevalsen av icke smittsamma sjukdomar och de rådande hälsoklyftorna i samhället skapar relevans för hälsokommunikativa och vägledande insatser för att främja konsumenters matvanor. 2D-koder är ett digitalt verktyg som expanderar möjligheterna för livsmedelsföretag att kommunicera med konsumenter. LÄS MER

  4. 14. STIGANDE MATPRISEROCH NORRLÄNNINGARS KOSTVAL OCH KOSTVANOR – ENENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Agnes Malmström; [2023]
    Nyckelord :kost; matvanor; livsmedelsval; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Matpriser har gett upphov till en större oro särskilt bland ekonomiskt utsattapersoner. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har blivit 20,95% dyrare frånfebruari 2022 till februari 2023. LÄS MER

  5. 15. Vuxna personers upplevelse av vilka faktorer som påverkar genomförande och efterlevnad av livsstilsförändringar i samband med diabetes mellitus typ-2. : Allmän litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Blekinge Tekniska Högskola

    Författare :Nasra Mohamud; Aisha Jamba; [2023]
    Nyckelord :diabetes mellitus typ 2; fysisk aktivitet; kost; livsstilsförändringar; upplevelser.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Typ 2-diabetes är en global folksjukdom. Typ 2-diabetes kan orsaka allvarliga medicinska komplikationer för människor. Livsstilsförändringar i form av regelbunden motion, goda matvanor, rökningstopp, mindre intag av alkohol, minskad stress och viktminskning är viktiga för patienterna. LÄS MER