Sökning: "meal experience"

Visar resultat 1 - 5 av 88 uppsatser innehållade orden meal experience.

  1. 1. "Måltidssituationer är som att valla får" : En kvalitativ intervjustudie om pedagogers upplevelse kring måltidssituationer i förskolan.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitet

    Författare :Marika Nilsson; Anna Gräsberg; [2023]
    Nyckelord :Preschool; educational meal; participation; interplay; pedagogical role; förskola; pedagogisk måltid; delaktighet; samspel; pedagogisk roll;

    Sammanfattning : The purpose of the study is to investigate educators' experience of mealtime situations in preschool, and this was carried out with a qualitative approach through semi-structured interviews. The theoretical lenses used during this study are supported by Vygotsky's sociocultural perspective and the child perspective when analyzing the results. LÄS MER

  2. 2. Stroke och ätsvårigheter : psykosociala aspekter av måltidssituationen : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Maria Berger; Teresa Ekström; [2023]
    Nyckelord :Eating difficulties; Mealtime; Psychosocial aspects; Stroke; Måltiden; Psykosociala aspekter; Stroke; Ätsvårigheter;

    Sammanfattning : Bakgrund Till följd av stroke kan förändringar samt förlust av kroppsliga funktioner uppstå. Förändringar kan på olika sätt påverka personens förmåga att äta och upplevelse av måltiden. Måltiden utgör en integrerad del av det sociala livet och är förknippad med kultur, livsstil, samhörighet och välbefinnande. LÄS MER

  3. 3. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER

  4. 4. Att äta med öronen: : En studie kring vikten av hörsel och känsel vid upplevelsen av textur och hur det kan manipuleras

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Sanna Beijer; Jack Gustafsson; [2023]
    Nyckelord :Mastication; Texture; Crispy; Auditory stimuli; Meal experience; Mastikation; Textur; Krispig; Ljudstimuli; Måltidsupplevelse;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 5. ”Smaka. Men jag har gjort det, ändå säger de smaka.” : En kvalitativ studie om förskollärares uppfattning av måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi, samt barns uppfattning av sin delaktighet och autonomi vid måltiden i förskolan.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan i Halmstad/Akademin för lärande, humaniora och samhälle

    Författare :Michelle Stevens; Marie Storm Falkvåg; [2023]
    Nyckelord :Preschool teacher; Children; Mealtime environment; Participation; Autonomy; Childhood Sociological Perspective; Thematic analysis; Förskollärare; Barn; Måltidsmiljö; Delaktighet; Autonomi; Barndomssociologiskt perspektiv; Tematisk analys;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att genom intervjuer synliggöra hur förskollärare uppfattar måltidsmiljön, barns delaktighet och autonomi samt hur barn uppfattar sin delaktighet och autonomi vid måltidssituationen i förskolan. Då uppfattningar om delaktighet och autonomi undersöktes utgick vi från det barndomssociologiska perspektivet och eftersom vi ville synliggöra de uttalanden som var mest frekventa och bärande i intervjuerna användes tematisk analys. LÄS MER