Sökning: "momssänkning"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet momssänkning.

  1. 1. Innovationer som förändrade tidskriften : Om Quark Xpress, sänkt tidskriftsmoms och internets genombrott

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Ekonomisk-historiska institutionen

    Författare :Olle Lidbom; [2018]
    Nyckelord :Sverige; tidskrifter; Schumpeter; innovation; datorisering; momssänkning; internet;

    Sammanfattning : The purpose of this study is to analyse three different innovations and the impact they had on the Swedish Magazine Industry 1995-2015. The framework for this thesis is the theories of Joseph Schumpeter on innovations but also many of his successors who over time have applied his theories and methods on various industries. LÄS MER

  2. 2. Sänkt restaurangmoms       : Hur många jobb skapades?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för nationalekonomi och statistik (NS)

    Författare :Jonatan Rosdahl; [2014]
    Nyckelord :Moms; mervärdesskatt; restaurangbransch; sysselsättning;

    Sammanfattning : År 2012 sänktes momsen på restaurang- och cateringverksamhet från 25 % till 12 %. Huvudsyftet med denna sänkning var att öka sysselsättningen i restaurangbranschen. Liknande momssänkningar har tidigare gjort på flera håll i övriga Europa. LÄS MER

  3. 3. En sänkt restaurangmoms : En effektiv åtgärd för ökad sysselsättning?

    Kandidat-uppsats, Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Maria Westerlind; [2012]
    Nyckelord :Mervärdesskatt; moms; momssänkning; restaurangmoms; skattereduktion; sysselsättning; strukturell arbetslöshet;

    Sammanfattning : Den 1 januari 2012 sänktes den svenska mervärdesskatten på restaurang- och cateringtjänster med 13 procentenheter. Liknande åtgärder genomfördes i Frankrike 2009 samt i Belgien och Finland 2010. Det främsta politiska syftet med momssänkningarna har uppgetts vara den positiva effekten på sysselsättningen. LÄS MER

  4. 4. Momsigt gott! : En undersökning av de nuvarande effekterna av den sänkta restaurangmomsen

    Magister-uppsats, Institutionen för ekonomi och företagande

    Författare :Daniela Madriaga Bravo; Matilda Hedman Blomqvist; [2012]
    Nyckelord :Price cuts; VAT reduction; Value Added Tax; demand; jobs; recruitment; economic funds; restaurant; effects; restaurant industry; tax incidence.; Prissänkningar; momssänkning; moms; mervärdeskatt; efterfråga; sysselsättningar; nyanställningar; ekonomiskt utrymme; restaurangmoms; effekter; restaurangbranschen; prisövervältring.;

    Sammanfattning : När den svenska regeringen beslöt sig för att sänka restaurangmomsen den 1 januari 2012, gjordes det för att stimulera restaurangbranschen att sänka priserna på måltiderna, nyanställa och eliminera svartjobb. Vid en sänkning av momsen frigörs kapital, ett extra ekonomiskt utrymme, som för företagen blir en tillgång som de själva får avgöra hur det kommer disponeras. LÄS MER