Sökning: "näringsbrist äldre"

Hittade 4 uppsatser innehållade orden näringsbrist äldre.

  1. 1. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  2. 2. Den yngre respektive äldre hästens näringsbehov och omvårdnad för en god hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

    Författare :Cecilia Sterner; [2020]
    Nyckelord :equine; geriatric; yearling; protein; digestion; feed;

    Sammanfattning : The horses nowadays are getting older and it is common that horses be fully active in competition in older ages. Loss of nutrients and weight loss in older horses is a common consequence when the horses have difficulties assimilating the feed. The dental health can affect the uptakes of nutrients. LÄS MER

  3. 3. Oral hälsorelaterad livskvalitet hos äldre med användning av GOHAI

    Kandidat-uppsats, Sektionen för hälsa och samhälle

    Författare :Jenny Willysson Almström; [2013]
    Nyckelord :Dental hygienist; GOHAI; OHRQoL; Oral health; GOHAI; OHRQoL; Oral hälsa; Tandhygienist;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att kartlägga studier som har använt sig av det orala hälsorelaterade livskvalitetsinstrumentet GOHAI. Studien bygger på en allmän litteraturstudie som sammanställt forskning inom det ämne som är valt. Granskning gjordes av artiklar som använt sig av GOHAI vilka söktes via PubMed. LÄS MER

  4. 4. Umami i äldrematen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Philippa Bergquist Jacobs; Åsa Carlstein; [2011-03-09]
    Nyckelord :aptit; natriumglutamat; näringsbrist; sensorik; smak; äldre;

    Sammanfattning : Umami är den femte grundsmaken och den upptäcktes redan 1908 av den japanske smakforskaren Ikeda. Han fann att det var natriumglutamat som gav upphov till umamismaken. Forskning på senare tid har identifierat förekomst av umami som en av sex kulinariska framgångsfaktorer. LÄS MER