Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER

  2. 2. Complementary porridge based on pearl millet and cow pea : the effect of traditional processing techniques and cooking methods on pasting properties and in vitro starch digestibility

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Christerson; [2023]
    Nyckelord :Cow pea; pearl millet; traditional processing techniques; germination; fermentation; soaking; pasting properties; starch digestibility; energy density;

    Sammanfattning : In Mozambique, malnutrition in children under 5 years is a serious concern. The condition is thought to be owing to nutritionally inferior diets and improper feeding practices on a mainly cereal-based diet, where porridges from millet- and legume-flours constitute the major staple food. LÄS MER

  3. 3. Kokta äggs hållbarhet i rumstemperatur. : Studie av lipidoxidation och mikrobiell förekomst.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Cecilia Carlegård; [2023]
    Nyckelord :egg; lipidoxidation; thiobarbituric acid; TBARS; ägg; lipidoxidation; tiobarbitursyra; TBARS;

    Sammanfattning : Eggs are a popular food widely consumed worldwide, due to their nutrient density and shelf life even at room temperature. This study aimed to investigate if eggs keep better in the refrigerator than at room temperature post-boiling. LÄS MER

  4. 4. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Andersson; Freja Karlsson; Stina Thulin; [2022-06-28]
    Nyckelord :blandkost; lakto-ovo-vegetarisk kost; makronutrienter; matkassar; mikronutrienter; näring;

    Sammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER

  5. 5. Måltider i skolan

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Appelqvist; Michelle Hansen; [2020-08-05]
    Nyckelord :Näringsrekommendationer; Näringstäthet; Skolmåltider; Vegetarisk;

    Sammanfattning : Idag serveras 1,3 miljoner skolmåltider dagligen i Sverige och skolmåltiderna ska enligt lag vara näringsriktiga och skolmåltiden är ett bra sätt att skapa hälsosamma matvanor för barn och ungdomar. Att servera vegetarisk kost i skolan kan vara bra för både hälsan och klimatet om man har kunskapen om kostsammansättning och olika kostgrupper. LÄS MER