Sökning: "närproducerat"

Visar resultat 1 - 5 av 76 uppsatser innehållade ordet närproducerat.

  1. 1. Användning av ekologiska och närproducerade livsmedel i ämnet hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ann-Charlott Olén; Carina Hemmarö; Filippa Svedlund; [2023]
    Nyckelord :ekologiskt; närproducerat; ramfaktorer; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund Genom att handla närproducerat och ekologiskt är det möjligt att bidra till hållbar utveckling. Enligt det centrala innehållet för hem och konsumentkunskap ska elever utbildas att göra genomtänkta val av livsmedel som främjar deras hälsa, ekonomi och vår miljö. LÄS MER

  2. 2. Lokal och hållbar mat i skånska kommuner - Strävan efter närproducerat och relationen till andra hållbarhetsmål

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Maria Stjerndahl; [2023]
    Nyckelord :food; sustainability; public procurement; local food; sustainable food; municipality; food policy; Sweden; Skåne; närproducerad mat; lokal mat; hållbar mat; offentlig upphandling; hållbarhetsmål; kommunala måltider; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Food production is a major driver of climate change and environmental degradation. There is a political will to use public procurement as a strategic tool to promote more sustainable practices in the food industry. There are many aspects of sustainable food consumption, and one aspect that is getting increased attention is locally produced food. LÄS MER

  3. 3. Raps till mjölkkor – ett närproducerat proteinfoder

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Andrea Brissa Menacho; [2023]
    Nyckelord :miljöpåverkan; mjölkkor; mjölkproduktion; proteinfodermedel; rapskaka; soja;

    Sammanfattning : I Sverige utfodras mjölkkor med grovfoder som vanligtvis består av vallväxter, gräs och/eller baljväxter som har en hög halt av proteiner om det är skördat i det tidiga stadiet. Det kompletteras i regel med spannmålsbaserat kraftfoder, vilket dock inte är tillräckligt för att täcka kornas proteinbehov. LÄS MER

  4. 4. Varför äta närproducerat? : En studie på Gotland om konsumtionen av gotländska livsmedelsprodukter

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Ella Wedood; Sema Wedood; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : This study aims to gain a deeper understanding of what drives consumers to buy local food.We investigated this via a qualitative research method where interpretive semi-structuredinterviews were carried out with ten consumers who buy locally produced food. LÄS MER

  5. 5. Trädens växtplats i staden : jämförelse mellan två växtbäddsystem med fokus på konstruktion och tillväxt

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Johanna Pantulin Nordlund; [2023]
    Nyckelord :stadsträd; klimatanpassning; markförhållanden; strukturell jord; skelettjord; Stockholm; strukturella system; plastceller; växtceller; Milford;

    Sammanfattning : Extrema väderförhållanden blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna vilket leder till ökade risker för värmeböljor, skyfall och torka. Samtidigt växer världens städer och fler människor flyttar in till mer urbana miljöer. För att klara ett förändrat klimat behöver städerna anpassas. LÄS MER