Sökning: "nötkött"

Visar resultat 6 - 10 av 115 uppsatser innehållade ordet nötkött.

  1. 6. Möjligheter och utmaningar med en hållbar primärproduktion av mjölk och nötkött i Sverige

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elin Saloniemi; [2022]
    Nyckelord :Livsmedelsproduktion; nötkreatur; självförsörjning; klimatförändring;

    Sammanfattning : I takt med att världspopulationen ökar behöver även produktionen av livsmedel ökas. Med hänsyn till klimatförändringarna behöver den ökade produktionen ske på ett hållbart sätt. Komjölk är en högkvalitativ proteinkälla för människor och en tradition i Sverige sedan lång tid tillbaka. LÄS MER

  2. 7. Går det att öka graden av självförsörjning? : en jämförelsestudie mellan svensk nötkötts- och spannmålsproduktion

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Sara Adlers; [2022]
    Nyckelord :attityder; attitydförändringar; beslutsteori; EU; marknadsvillkor; nötköttsproduktion; självförsörjning; spannmålsproduktion;

    Sammanfattning : Ett omtalat uttryck är LRF:s (Lantbrukarnas riksförbund) påstående om att ”varannan tugga i Sverige är importerad”. Det innebär att Sveriges totala självförsörjningsgrad uppgår till 50 procent och landet är därmed beroende av importhandel. Svensk nötköttsproduktion har en stor betydelse för jordbrukets uthållighet. LÄS MER

  3. 8. Nötboskap i en geografiskt avgränsad distributionskedja : en kvalitativ fallstudie om lokalproducerat nötkött och dess mervärden

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Izabelle Fahlgren; Amanda Larsson; [2022]
    Nyckelord :Distributionskedja; lokalproducerat; mervärden; nötboskap; närproducerat;

    Sammanfattning : Coronapandemin har bidragit till att fler konsumenter fått ett större allmänt intresse kring lokalproducerade livsmedel. Det kan gynna den geografiska samhörigheten i form av en ökad sysselsättning och en levande landsbygd. Det kan också stimulera den lokala ekonomin, då produktionen och försäljning stannar i närområdet. LÄS MER

  4. 9. Individers betalningsvilja för nötkött - En studie om hur en hypotetisk skatt på nötkött tas emot av den svenska befolkningen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för nationalekonomi med statistik

    Författare :Jonas Persson; Claudia Wahlöö; [2021-09-14]
    Nyckelord :beef; greenhouse gas emissions; climate change; environmentally awareness; Pigouvian tax; double dividend; willingness to pay; contingent valuation;

    Sammanfattning : The rise of greenhouse gas emissions is a problem for the environment. The livestock production stands for nearly 15 percent of the greenhouse gas emissions in the world where beef generates the largest emissions per kg of all sorts of meat. 1 kg of beef causes emissions by 28 kg 𝐶𝑂2-equivalents. LÄS MER

  5. 10. Den svenska skolmåltiden ur ett hållbarhetsperspektiv : klimatpåverkan, trender och utveckling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Amanda Sjölund; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; offentlig måltid; måltidsanalys; rekommendationer;

    Sammanfattning : Livsmedelssystemet står för omkring en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar samtidigt med stora påfrestningar på planetens naturliga system. Vid år 2050 beräknas världens befolkning uppnå ungefär 10 miljarder människor. LÄS MER