Sökning: "nordiska näringsrekommendationer"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden nordiska näringsrekommendationer.

  1. 1. Granskning av svenska matkassar – en kvantitativ tvärsnittsstudie om fettinnehåll och fettkvalitet i relation till de Nordiska Näringsrekommendationerna.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Jennifer K. Sjögren; Matilda Lindblom; Sofia Nilsson; [2019-08-14]
    Nyckelord :Fett; fettkvalitet; mättat fett; energiintag; måltid; riskfaktor; matkassar; Nordiska Näringsrekommendationer;

    Sammanfattning : Program: Hälsopromotion KostvetenskapNivå: GrundnivåHandledare: Daniel ArvidssonExaminator: Agneta SjöbergAntal sidor: 30Termin/år: Vt2019.... LÄS MER

  2. 2. Motsägelsefullt hälsobudskap inom idrotten?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Matilda Karlsson; Olivia Nilsson; [2018-08-15]
    Nyckelord :idrottsanläggning; livsmedelsutbud; näringstäthet; nordiska näringsrekommendationer; café;

    Sammanfattning : Program: Hälsopromotionsprogrammet- KostvetenskapNivå: GrundnivåHandledare: Agneta SjöbergExaminator: Mia PrimAntal sidor: 37Termin/år: Vt 2018Examinator: Mia Prim.... LÄS MER

  3. 3. Valnötter sänker ett högt LDL-kolesterol hos vuxna individer - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Emma Albinsson; Jessica Nyström; [2018-06-04]
    Nyckelord :valnötter; LDL; kolesterol; kardiovaskulär sjukdom; walnuts; cholesterol; cardiovascular disease;

    Sammanfattning : Title: Walnuts lower a high level of LDL cholesterol in adults- A systematic reviewAuthor: Emma Albinsson and Jessica NyströmSupervisor: Frode SlindeExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education creditsDate: May 22, 2018Background: The most common cause of death globally and nationally is cardiovasculardisease (CVD). A high low density lipoprotein (LDL) cholesterol can contribute to thedevelopment of CVD. LÄS MER

  4. 4. Hur överensstämmer patienters kosthållning med Nordiska Näringsrekommendationer efter akut koronal händelse : en kvantitativ enkätstudie

    Magister-uppsats, Sophiahemmet Högskola; Sophiahemmet Högskola

    Författare :Rebekka Holmgaard; Sabina Svärd; [2018]
    Nyckelord :Diet; Nutrition Policy; Acute Coronary Syndrome; Secondary prevention; Cross-Sectional Studies; Kost; Näringsrekommendationer; Akut koronarsyndrom; Sekundärprevention; Tvärsnittsstudier;

    Sammanfattning : En hälsosam kosthållning minskar risken för kardiovaskulär sjukdom och bidrar till en minskad risk för akut koronart syndrom. De nordiska näringsrekommendationerna innehåller riktlinjer för att förebygga kardiovaskulär sjukdom, och dessa har vidare kvantifierats av Livsmedelsverket. LÄS MER

  5. 5. Kan ett högt kostfiberintag minska risken för recidiv i kolorektala adenoma polyper?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Annemi Fyhr; Beatrice Mårtensson; [2016-06-15]
    Nyckelord :kostfiber; kolorektala adenom; kolorektala polyper; adenom; polyper; recidiv; kolorektalcancer; dietary fiber; colorectal adenomas; colorectal polyps; adenomas; polyps; recurrence; colorectal cancer;

    Sammanfattning : Title: Can a high dietary fiber intake reduce the risk of recurrence of colorectaladenoma polyps?Author: Annemi Fyhr och Beatrice MårtenssonSupervisor: Frode SlindeExaminer: Anna WinkvistProgramme: Programme in dietetics, 180/240 ECTSType of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hpDate: May 26, 2016Background: There is convincing evidence that a high fiber intake reduces the risk ofdeveloping colorectal cancer, but the evidence concerning fiber and recurrence is not as clear.Adenoma polyps are a precursor to colorectal cancer and is therefore used as an endpoint instudies. LÄS MER