Sökning: "nordiska näringsrekommendationer"

Visar resultat 16 - 20 av 20 uppsatser innehållade orden nordiska näringsrekommendationer.

  1. 16. Den hälsosamma kosten : uppfattningar, resonemang och livsmedelsval

    Kandidat-uppsats, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :My Ahlström; Sanna Hendriksson; Bojan Stevic; [2013]
    Nyckelord :Diet; health; food choice; nutrition recommendations; NNR:5; Kost; hälsa; livsmedelsval; näringsrekommendationer; NNR:5;

    Sammanfattning : Många konsumenter är idag mycket hälsomedvetna och önskar att äta en hälsosam kost, men möter i sin vardag ett flertal problem. Livsmedelsval kan handla om ställningstaganden och identitet, prismedvetenhet och miljömedvetenhet. Många faktorer påverkar synen på vad som är en hälsosam kost. LÄS MER

  2. 17. Smaksatt proteinberikad havredryck : en vegetabilisk dryck fri från allergener

    Kandidat-uppsats, Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Sandra Emtfors; Lisbeth Holgersson; Robert Friedrich; [2013]
    Nyckelord :Oat Drink; protein; amino acids; energy needs; protein needs; vegetable beverage; Havredryck; protein; aminosyror; energibehov; proteinbehov; vegetabilisk dryck;

    Sammanfattning : Det kommer ständigt nya studier med olika hälsoråd angående kosten och fysiskaktivitet om hur vi ska undvika fetma, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.Intresset av proteinets effekt på uppbyggnad av muskelmassa vid fysisk aktivitet harökat. LÄS MER

  3. 18. Jämförande av näringsinnehåll, kostnad samt frukt- och grönsaksinnehåll i blandkost och vegankost på en förskola i Umeå

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Mio Isenrot; [2012]
    Nyckelord :vegan; vegetarian; barn; förskola; mat; Umeå; fruk; grönsaker; näringsinnehåll;

    Sammanfattning : Bakgrund: Livsmedelsverket har tidigare inte rekommenderat vegankost till barn trots undersökningar som visar att en kost innehållande mycket vegetabilier minskar risken för flera välfärdssjukdomar, och att animaliskt fett ofta är en bidragande orsak till dessa sjukdomar. Med en vegansk kost finns risker för bristfälliga intag av fullvärdigt protein, Vitamin B12, D, kalcium, järn och alfa- linolensyra, men det finns också studier som visar att veganbarn får i sig tillräckligt av alla näringsämnen, samt att de flesta föräldrar är medvetna om att maten bör berikas med speciellt vitamin B12. LÄS MER

  4. 19. Energi- och näringsintag hos idrottare som har haft en stressfraktur

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karolina Lindén; [2012]
    Nyckelord :D vitamin; kalcium; stressfraktur; idrott; idrottare; energibalans; kosthistorisk intervju;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns många faktorer som är viktiga för att bygga upp och bibehålla ett starkt skelett. En belastande fysisk aktivitet, framförallt i ungdomsåren, har ett positivt samband med en ökad styrka i skelettet. LÄS MER

  5. 20. Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sofia Angel; Gunilla Danielsson; [2011-03-09]
    Nyckelord :kost; frukt- och grönsakskonsumtion; hälsa; kostundersökning; yrkesgrupper;

    Sammanfattning : Nordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och svenska studier visar att svenska folket äter för lite frukt och grönsaker i förhållande till rekommendationerna. LÄS MER