Sökning: "nutritionsbehandling"

Visar resultat 1 - 5 av 45 uppsatser innehållade ordet nutritionsbehandling.

  1. 1. Nutritionstillförsel till patienter i behov av intensivvård : En retrospektiv observationsstudie

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2021]
    Nyckelord :Energiintag; intensivvård; malnutrition; nutrition; vuxen;

    Sammanfattning : Bakgrund: Målet med nutritionsbehandling på intensivvårdsavdelningen är att undvika och/eller behandla undernäring samt efterföljande negativa konsekvenser såsom sviktande organfunktion, behov av ventilatorstöd och en försämrad sårläkning. Flera internationella studier har visat att intensivvårdspatienten inte får den mängd energi som är ordinerad. LÄS MER

  2. 2. Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 - En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Nathalie Bäck Jonsson; Emelie Grönvall; [2020-07-02]
    Nyckelord :diabetes typ 2; nutritionsbehandling; vegan; växtbaserad; vegankost; GLP-1; inkretiner; postprandiellt.; type 2 diabetes; nutritional therapy; vegan; plant-based; vegan diet; GLP-1; incretins; postprandial.;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekten av en vegansk måltid på postprandiell utsöndring av GLP-1 hos individer med diabetes typ 2 – En systematisk översiktsartikelFörfattare: Nathalie Bäck Jonsson och Emelie GrönvallHandledare: Therese KarlssonExaminator: Klara SjögrenProgram: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition 15 hpDatum: 2020-05-25Bakgrund: Diabetes typ 2 är en kronisk sjukdom med stora hälsokonsekvenser. Livsstilsfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och ohälsosamt ätande är stark kopplat till sjukdomen. LÄS MER

  3. 3. Sjuksköterskors upplevelser av att tillgodose äldre personers nutritionsbehov : En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad; Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Caroline Oduro; Sofia Uusitalo; [2020]
    Nyckelord :assessment tools; elderly; inpatient care; malnutrition; nutrition; bedömningsinstument; nutrition; slutenvård; undernäring; äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund: Med stigande ålder ökar riskerna för undernäring, både på grund av fysiologiska faktorer och av sjukdom. Det är betydelsefullt att äldre individer erhåller ett fullgott näringsintag och sjuksköterskan har tillsammans med övrig hälso-och sjukvårdspersonal ett ansvar för att identifiera och bedöma patienters nutritionsstatus. LÄS MER

  4. 4. Patientmöte och administration - en studie om tidfördelning för dietister

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap; Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Chris Johansson; Malin Oskarsson; [2020]
    Nyckelord :Dietist; tidfördelning; Sverige; arbetsuppgift;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietisten har idag en självklar plats inom hälso- och sjukvården medspecialkompetens inom nutrition. Tack vare detta kan vårdtiden minskas för patienterna ochäven risken för komplikationer. LÄS MER

  5. 5. Anorexia - Min värsta fiende : En bloggbaserad litteraturstudie om kvinnors upplevelse av att leva med anorexia nervosa

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV); Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Emelie Persson; Viviana Turesson Alfaro; [2020]
    Nyckelord :Anorexia nervosa; blogg; lidande; livsvärld; kvinnor; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Anorexia nervosa är en ätstörning som inbegriper vägran att äta från den drabbades sida. Personer med anorexia nervosa har en förvrängd kroppsuppfattning som gör att de trots livshotande undervikt ser sig själva som överviktiga. Av alla som drabbas är 90 procent av kvinnligt kön. LÄS MER