Avancerad sökning
Visar resultat 1 - 5 av 53 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.
1. Mikrobiologiska Effekter och dess Relevans vid Nutritionsbehandling av Diabetes typ 2 : en scoping review
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Global incidens och prevalens av diabetes mellitus typ 2 (DM2) ökar och rådande praxis har visats ge otillfredsställande klinisk effekt. Preklinisk evidens indikerar att tarmmikrofloran besitter etiopatologisk relevans och att den kan utgöra ett terapeutiskt mål för nutritionsinterventioner, men nytillkommen klinisk forskning på området är ännu ej kartlagd. LÄS MER
2. Nutritionsrelaterade avvikelser på ett universitetssjukhus i Mellansverige : Vart brister nutritionsvården och hur kan den förbättras?
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Introduktion All hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera en avvikande händelse i vården som kunde ha lett till eller som har lett till en vårdskada. För alla vårdprofessioner är det viktigt att veta vart nutritionsvården brister för att kunna sätta in åtgärder på dessa punkter, där dietisten har en central roll i förbättringsarbetet kring nutritionsrelaterade avvikelser på sjukhus. LÄS MER
3. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER
4. Vårdteamets erfarenheter av nutrition i sen palliativ fas
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Högskolan Väst/Institutionen för hälsovetenskapSammanfattning : Bakgrund: Den palliativa vården är komplex och nutritionsvården är av stor vikt. Palliativ vård är inriktad på symtomlindring och ökad livskvalité, där sjuksköterskan i vårdteamet har nyckelrollen. En god relation mellan patient, närstående och vårdteamet är av största vikt för vårdens kvalité. LÄS MER
5. Sjuksköterskors och undersköterskors perspektiv på samarbetet med dietister kring nutritionsbehandling inom slutenvården
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Genom att arbeta mot undernäring inom slutenvården och erbjuda undernärda patienter nutritionsbehandling kan dödligheten minskas, vårdtiden förkortas och hälsotillståndet förbättras. Här fyller dietisten en betydelsefull roll då deras unika kompetens är viktig för genomförandet av nutritionsbehandlingen. LÄS MER