Sökning: "nutritionsstöd"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet nutritionsstöd.

  1. 1. Sväljsvårigheter hos patienter som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 : En retrospektiv journalgranskning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Blom Johansson: Logopedi

    Författare :My Egersjö; Bea Grönlund; [2021]
    Nyckelord :SARS-CoV-2; COVID-19; dysphagia; swallowing; swallowing difficulties; Functional Oral Intake Scale; SARS-CoV-2; covid-19; dysfagi; sväljförmåga; sväljsvårigheter; Functional Oral Intake Scale;

    Sammanfattning : Coronavirus disease 2019 (covid-19) är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Sedan sjukdomens utbrott i december 2019 har viruset spridits globalt och infekterat fler än 270 miljoner människor världen över. LÄS MER

  2. 2. Att stödja patienter med diabetes typ 2 till att göra livsstilsförändringar : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Ersta Sköndal Bräcke högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Yama Aslam; Nicolas Cancino; [2019]
    Nyckelord :Diabetes type 2; Changes of lifestyle; Support patient; Lifestyle; Nursing; Nurse´s role; Diabetes Mellitus typ 2; Livsstilsförändring; Patientvård; Stödja patienten; Sjuksköterskans roll; Omvårdnad;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes är en kronisk sjukdom som drabbar cirka 425 miljoner människor världen över och kan orsaka förtida död. Diabetes Federation rapporterar en ökning av diabetes runtom i världen, främst i låg- och medelinkomstländer. I Sverige drabbas cirka 5% av befolkningen av typ 2-diabetes och siffran fortsätter att öka. LÄS MER

  3. 3. Äldre patienter med höftfraktur - riskfaktorer och omvårdnadsåtgärder för att förebygga trycksår

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Helene Nilsson; Kristina Samuelsson; [2013-01-28]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Äldre patienter med höftfraktur har stor risk för att utveckla trycksår under vårdtiden. Trycksår är en vårdskada som med rätt åtgärder kan förebyggas i de allra flesta fall. LÄS MER

  4. 4. Malnutrition hos äldre patienter

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Johanna Gåfvels; Valbone Rama; [2013]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund Det biologiska åldrandet är en naturlig process som är universellt och framträder hos alla individer. Åldersförändringar är oåterkalleliga och leder till en försämring av organismens funktionsförmåga, gör det svårare att motstå påfrestningar och ökar därmed risken för sjukdom och död. LÄS MER

  5. 5. Sjuksköterskans förebyggande omvårdnadsåtgärder för att förhindra komplikationer som kan uppstå vid dysfagi : En beskrivande litteraturstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Avdelningen för hälso- och vårdvetenskap

    Författare :Malin Persson; Sofia Scherdin; [2012]
    Nyckelord :Nurse Dysphagia Stroke Nursing; Sjuksköterska Dysfagi Stroke Omvårdnad;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att göra en litteraturstudie vilken beskriver hur sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder förebygger komplikationer vilka kan uppstå vid måltidssituationer för patienter drabbade av dysfagi till följd av stroke. Studien genomfördes som litteraturstudie med beskrivande design, 12 vetenskapliga artiklar granskades och sammanställdes under tre huvudrubriker; Åtgärder för att förebygga aspirationspneumoni, Nutritionsstöd samt Kvalitetsgranskning av artiklar. LÄS MER