Sökning: "nutritionsstatus"

Visar resultat 16 - 20 av 109 uppsatser innehållade ordet nutritionsstatus.

  1. 16. Nutritionsstatus, livskvalitet och kroppssammansättning hos patienter med avancerad huvud-halscancer - Långtidsuppföljning av canceröverlevare 6-10 år efter diagnos

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Camilla Hansson; [2019-06-14]
    Nyckelord :Huvud-halscancer; canceröverlevare; långtidsuppföljning; nutritionsstatus; malnutrition; livskvalitet; kroppssammansättning; Head and neck cancer; cancer survivors; long-time follow up; nutritional status; malnutrition; quality of life; body composition;

    Sammanfattning : Bakgrund: Nutritionsproblem är vanligt förekommande hos patienter med huvud-halscancer. Försämring av patienternas nutritionsstatus kan ske redan innan diagnos för att sedan förvärras under och efter behandling, vilket medför en ökad risk för malnutrition och sänkt livskvalitet. LÄS MER

  2. 17. Effekten av koffein på sömnen och energiförbrukningen : en praktisk studie utförd på kvinnor i 20–30 års åldern

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Armina Beslaga; [2019]
    Nyckelord :koffein; kroppspletysmografi; bioimpedans; nutritionsstatus; sjukdomar;

    Sammanfattning : Kaffe är en av de dryckerna som konsumeras mest av människor dagligen. Kaffe innehåller koffein som ursprungligen kommer från löv, frön och olika frukter. Den här studien har utgått från olika metoder för att se hur koffein påverkar kroppen. LÄS MER

  3. 18. Sjuksköterskans arbete med att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mittuniversitetet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Lundgren; Martin Mattsson; [2019]
    Nyckelord :Demens; förebyggande åtgärder; litteraturöversikt; undernä-ring.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande bland personer med de-mens. Ofrivillig viktnedgång är en riskfaktor för dödlighet och försämrad funktionsstatus hos äldre. I Sverige finns ca 160 000 personer med demens. LÄS MER

  4. 19. Måltidssituationer hos personer med demenssjukdom – en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Ida Fjägerås; Julia Villman; [2019]
    Nyckelord :Healthcare professionals ; knowledge; mealtime situations and people with dementia.; Kunskap; måltidssituation; personer med demenssjukdom och vårdpersonal.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en global sjukdom som ökar i antal insjuknade för varje år. Fysiska och kognitiva förmågor försämras ständigt under sjukdomsförloppet. Det är vanligt att person och/eller personer med demenssjukdom (PMD) drabbas av malnutrition eftersom de glömmer av att äta och hur de ska äta. LÄS MER

  5. 20. The Impact of Nutrition on the Frail Elderly - A Literature Study

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Eleanor Romell; Kevin Broxe; [2019]
    Nyckelord :frailty; prevention; nutrition; protein; intervention; nutritional status; skörhet; prevention; nutrition; protein; intervention; nutritionsstatus;

    Sammanfattning : ABSTRACT Background: The population of elderly people is an expanding group with an average life expectancy far exceeding that of only several decades ago. This increased number of older adults is a direct result of improved medical improvements, but it has also created a group vulnerable to the decline of bodily functions, diminished physical strength and poor quality of life. LÄS MER