Sökning: "nutritionsstatus"

Visar resultat 21 - 25 av 109 uppsatser innehållade ordet nutritionsstatus.

  1. 21. Undersköterskors erfarenheter av att vårda äldre som inte vill äta : En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Angelica Marklund; [2019]
    Nyckelord :assistant nurses; do not eat; long term care facilities; older people; trust; inte äta; tillit; särskilt boende; undersköterskor; äldre;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Introduktion; Det finns mätningar som visar att 58%, av äldre som bor på särskilt boende, ligger i riskzonen för att bli undernärda. Undersköterskor är en yrkesgrupp som möter äldre som inte vill äta och riskerar att drabbas av undernäring. LÄS MER

  2. 22. Effekter av kosttillskott på äldre patienter med sarkopeni

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Philip Odin; Nanno Veen; [2019]
    Nyckelord :Aged; Nursing Care; Nutritional supplements; Sarcopenia; Treatment outcomes; Behandlingsresultat; Kosttillskott; Omvårdnad; Sarkopeni; Äldre;

    Sammanfattning : Bakgrund   I samhällen där andelen äldre människor ökar i förhållande till andra åldersgrupper, blir det åldersrelaterade sjukdomstillståndet sarkopeni mer och mer aktuellt. Definitionen av sarkopeni innehåller oftast en ökad förlust av muskelmassa och tillståndet har ett tydligt samband med fysiska handikapp, skörhet, längre vårdtider, ökad fallrisk, frakturer, lägre livskvalitet, dödlighet och därmed lidande. LÄS MER

  3. 23. Home Delivered Meals II : older Adults Sensory Perceptions and Satisfaction from Assistant Nurses Perspective

    Master-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för hälsovetenskap

    Författare :Sarah Forsberg; [2019]
    Nyckelord :Home delivered meals; home-dwelling; older adults; sensory; perceptions; satisfaction; assistant nurses; home care service; Hemlevererade måltider; hemmaboende; äldre; sensorisk; uppfattningar; nöjdhet; undersköterskor; hemtjänst;

    Sammanfattning : Introduction: Overall meal satisfaction and sensory properties of the food have been seen to impact the nutritional status in older adults living in residential care homes. However, there is a lack of studies focusing on home-dwelling older adults’ perceptions and satisfaction of home delivered meals. LÄS MER

  4. 24. Hur påverkar mindful eating uppfattning och beteende kring mat? : en fallstudie över användandet av en mobil mindful eating-applikation hos två personer med olika kosthållning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ida Escudero Saukko; [2018]
    Nyckelord :medvetet ätande; ätbeteende; mobil applikation; nutritionsstatus; livsmedelskonsumtion;

    Sammanfattning : Mindful eating handlar om att medvetandegöra relationen till maten, ätandet och kroppen genom inkludering av alla sinnen, igenkänning av vanor och medvetenhet om hunger och mättnad. Konceptet har använts framgångsrikt för ökat medvetet ätande i flera studier. LÄS MER

  5. 25. Näringsriktiga mellanmål och tätare viktkontroller minskade ofrivilligviktnedgång : En kvalitativ studie om ett förbättringsarbete på ett äldreboende

    Master-uppsats, Högskolan i Jönköping/HHJ. Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd; Högskolan i Jönköping/The Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare

    Författare :Louise Törnquist; [2018]
    Nyckelord :Demenssjukdom; Förbättringskunskap; Kvalitetsförbättring; Nutrition; Äldreomsorg;

    Sammanfattning : Bakgrund: Det finns omfattande belägg om nutritionens betydelse för äldres hälsa och livskvalitet. För äldre patienter som bor på äldreboenden förekommer undernäring och ofrivillig viktnedgång vilket kan leda till ökade komplikationer såsom fall, trycksår och dödlighet.Syfte: Syftet i denna uppsats består av två delar. LÄS MER