Sökning: "nyttig mat"

Visar resultat 1 - 5 av 21 uppsatser innehållade orden nyttig mat.

  1. 1. Hur påverkas kroppen? : Uppfattningar hos elever i årskurs 4 om levnadsvanors påverkan på kroppen.

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Linnéuniversitetet/Institutionen för biologi och miljö (BOM)

    Författare :Beatrice Kjellström; [2023]
    Nyckelord :Elever; uppfattning; levnadsvanor; årkurs 4; mat; fysisk aktivitet; beroendeframkallande medel.;

    Sammanfattning : Levnadsvanors påverkan på kroppen är en del av det centrala innehållet i årskurs 4-6. Syftet med studien är att få en bild av elevernas uppfattning om hur levnadsvanor påverkar kroppen inför undervisningen i årskurs 4-6. Metoden som används för att besvara frågeställningarna är semistrukturerade gruppintervjuer. LÄS MER

  2. 2. “It was a free and healthy job” : timber floating on the river Ångermanälven in the 20th century

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Forest Ecology and Management

    Författare :Olivia Forssén; [2023]
    Nyckelord :timber floating; forest history; women in timber floating; interviews; historical records;

    Sammanfattning : The exploitation of northern Sweden's forests began in about the 1830s and continued expanding northwards over the following decades. A key factor that enabling the exploitation of these forests was the natural infrastructure, such as the network of rivers, creeks and flooding during the summer, which made it possible to float timber from the forests to the sawmills on the coast. LÄS MER

  3. 3. UNGDOMARS SYN PÅ HEMLAGAD MAT & GEMENSAMMA MÅLTIDER : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ida Winqvist; Frida Landskog Serra; [2022]
    Nyckelord :Commensality; Gemensamma måltider; äta tillsammans; mat; kost; ungdomar; ungdomars syn på mat;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mat och måltider kan intas på olika sätt; med familjen, med vänner eller ensam. Familjemåltider och kompismåltider är två olika typer av måltider som ungdomar naturligt har i sin vardag. Forskning menar att familjemåltider värderas högt medan kompismåltiderna är ett sätt att umgås och skapa relationer med kompisar. LÄS MER

  4. 4. Egnahemsträdgårdar : en jämförelse mellan dåtida och nutida stilideal och växtval

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Cecilia Öberg; [2022]
    Nyckelord :egnahemsträdgård; stilideal; illustrationsplan; växtmaterial;

    Sammanfattning : I en egnahemsträdgård, i början på 1900-talet i Sverige, skulle de boende kunna odla sin egen mat vid sidan om sin huvudsakliga inkomst som skedde på arbetet. Tanken var att dessa trädgårdar till stor del skulle förse de boende med egenodlad frukt, bär och grönsaker. LÄS MER

  5. 5. Hur menyplaneringen utformas på lunchrestauranger - en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elin Adrianson; Sofia Wall; [2021]
    Nyckelord :lunchrestauranger; menyplanering; NNR; meny; planering; restauranger; lunchmeny; rekommendationer; hälsosamt; nyttig mat;

    Sammanfattning : Bakgrund Livsmedelsverket ger rekommendationer för hur allmänheten bör äta för att förebygga folksjukdomar och ha ett hälsosamt liv. Att äta lunch ute har ökat genom åren och människor har blivit mer medvetna om att då göra hälsosamma val, trots att utbudet av detta kan variera. LÄS MER