Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 23 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. "DET ÄR INTE LÄTT ATT KOKA SOPPA PÅ EN SPIK" : En kvalitativ studie om chefers upplevelser av krisberedskapsarbete

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Adela Johansson; [2023]
    Nyckelord :krisberedskap; krisberedskapsarbete; offentliga måltider; sjukhusmåltider; sjukhusens måltidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Behovet av att stärka samhällens beredskap har ökat bland annat på grund av följder av klimatförändringar, COVID-19-pandemin och krigsutbrott. Vid kris är det av betydelse att de viktigaste samhällsfunktionerna, så som sjukvården, fungerar och forskning visar att mat och måltider har betydelse för patienters tillfrisknande. LÄS MER

  2. 2. Food preparedness and the protection of agricultural land among municipalities : A case study in Haninge and Heby municipalities

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Freja Handler; [2023]
    Nyckelord :Food preparedness; protection of agricultural land; resilience; municipalities; Livsmedelsberedskap; skydd av jordbruksmark; resiliens; kommuner;

    Sammanfattning : Food provision in times of environmental and social crises has become a hot topic over recent years. The covid-19 pandemic and the Russian war on Ukraine have led to a re-evaluation of Swedish food preparedness. LÄS MER

  3. 3. Skolmenyers klimatavtryck i Norrbotten och Skåne – lokala livsmedel, kretslopp, resiliens och biologisk mångfald

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Linnéa Davinder; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Vi behöver minska vår klimatpåverkan och matens bidrag är betydande. Livsmedelssektorn står för nära en tredjedel av växthusgasutsläppen globalt. Det nationella arbetet med att minska matens klimatpåverkan sammanfattas i den nationella livsmedelsstrategin. LÄS MER

  4. 4. Kommunalt främjande av livsmedelsproduktion ur ett norrbottniskt perspektiv : fallet Piteå kommun

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Matilda Hagstam; [2022]
    Nyckelord :lokal livsmedelsproduktion; kommun; offentliga måltider; hållbar omställning; offentlig upphandling av livsmedel; matlandskap; foodscape; Piteå kommun; Norrbotten;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 5. Från kaninmat till miljöåtgärd

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Nana Aziz Hassan; [2020-08-17]
    Nyckelord :miljö och hälsa; miljömåltider; offentliga måltider; skolmat; vegetariskt;

    Sammanfattning : Våra matval har stor påverkan på vår hälsa och på miljön som är både positiv och negativ. Vegetarisk mat ger positiva effekter på hälsan genom att minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar medan kött ger den motsatta effekten och dessutom orsaker köttproduktion växthusgasutsläpp som är bland de största orsakerna till den negativa klimatpåverkan. LÄS MER