Sökning: "offentliga måltider"

Visar resultat 16 - 20 av 23 uppsatser innehållade orden offentliga måltider.

  1. 16. Miljökrav i livsmedelsupphandling

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Elise Säkkinen; [2015-08-10]
    Nyckelord :upphandling; miljökrav; livsmedel;

    Sammanfattning : Måltider orsakar en stor del av samhällets klimatpåverkan och många av måltiderna som äts i Sverige finns inom dem offentliga sektorn. Genom medvetna val går det att begränsa den miljöpåverkan som livsmedel ger upphov till. LÄS MER

  2. 17. Hur påverkar energi- och proteinrik kost intaget av energi och makronutrienter?

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Sektionen för lärande och miljö

    Författare :Ellinor Lindberg; Louise Andersson; [2015]
    Nyckelord :Food record; quantitative method; elderly; malnutrition; energy dense diet; public meals; Kostregistrering; kvantitativ metod; äldre; undernäring; energirik kost; offentliga måltider;

    Sammanfattning : Today 70 percent of the people residing in nursing homes are undernourished. One way to avoid that an individual is affected by malnutrition it is a necessity that the meals is customized after special needs current among other things as energy and protein. LÄS MER

  3. 18. Hur kan måltiders klimatpåverkan minska? : Hinder och möjligheter för växtbaserad kost vid offentliga matserveringar.

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Elin Ljunggren; [2015]
    Nyckelord :Meals; plant-based; environmental impact; food; opportunities; obstacles.; Måltider; växtbaserat; miljöpåverkan; livsmedel; möjligheter; hinder.;

    Sammanfattning : Människans utsläpp av miljö och klimatpåverkande växthusgaser har ökat i snabb takt de senaste hundra åren. Fler varor produceras, konsumeras och transporteras över hela jorden för att uppfylla de krav människor har på sin levnadsstandard. LÄS MER

  4. 19. Den schemalagda skollunchen

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Frida Granström; Madelene Karlsson; [2014-06-25]
    Nyckelord :Måltidspersonal; Pedagogisk måltid; Schemalagd lunch;

    Sammanfattning : Skolmåltider har utvecklats från ren välgörenhet till ett bestående inslag i skolgången. Mer ansvar har lagts på den offentliga verksamheten vad gäller skolmåltider och att ha utbildad personal är numera ett krav. Måltidspersonalen har ett stort ansvar vad gäller att se till att maten är god, näringsriktig och säker. LÄS MER

  5. 20. Grundkoster till äldre

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Elizabeth Cruz Aravena; [2012-10-03]
    Nyckelord :Undernäring; vårdtagare; riktlinjer; nutrition; SNR-kost;

    Sammanfattning : Förekomst av undernäring är inte okänt inom äldrevården i Sverige. Flera studier har visat att undernäring har ökat de senaste decennierna. Ungefär var tredje nyinkommen inom den offentliga äldrevården är undernärd eller ligger i riskzonen för undernäring samtidigt som andra studier visar att livslängden har ökat. LÄS MER