Avancerad sökning
Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.
1. Effekt av omega-3 supplementerig på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av omega-3 supplementering på triglycerider hos barn och ungdomar med hyperlipidemi - En systematisk översiktsartikel Författare: Hanna Lindström och Julia Nelson Handledare: Helen Lindqvist Examinator: Jenny van Odijk Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-01 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i världen. Supplementering av omega-3 har visats vara en effektiv metod att minska riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, framförallt hyperlipidemi hos vuxna. LÄS MER
2. Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi?
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Sammanfattning Titel: Kan supplementering med omega-3 sänka triglyceridnivåerna hos barn och ungdomar med hypertriglyceridemi? Författare: Sofie Tapper och Erica Lilja Eriksson Handledare: Therese Karlsson Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-05-26 Bakgrund Hjärt-kärlsjukdomar är den största dödsorsaken världen över och hypertriglyceridemi ökar risken att insjukna. Forskning hos vuxna har visat att supplementering med omega-3 har en triglyceridsänkande effekt vilket minskar risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. LÄS MER
3. Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Sammanfattning Titel: Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi Författare: Julia Andersson och Stina Andersson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-04 Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Fetma, hyperlipidemi, hypertoni och metabola syndromet hos barn kan alla kopplas till dessa sjukdomar senare i livet. LÄS MER
4. Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS?
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS? Författare: Alicia Hedlund och Victoria Westrin Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08 Bakgrund: Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) beräknas vara en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos fertila kvinnor och cirka 234 000 kvinnor uppskattas vara drabbade i Sverige. Höga nivåer av androgener, oregelbunden eller utebliven menstruation och eventuellt utebliven ägglossning är vanliga kännetecken för PCOS. LÄS MER
5. Omega-3 supplementering och prevention av prematur födsel - en systematisk översiktsartikel
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Omega-3 Supplementering och Prevention av Prematur Födsel - en systematisk översiktsartikel Författare: Andrea Dahl-Sturedahl, Emma Johansson, Klara Standley-From Handledare: Examinator: Linje: Typ av arbete: Datum: Anna Winkvist Mette Axelsen Dietistprogrammet, 180/240 hp Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp 2015-04-09 Bakgrund: Att födas för tidigt associeras med högre mortalitet och morbiditet och förtidsbörd är ett globalt problem. Det definieras som födsel innan 37 fullgångna graviditetsveckor. LÄS MER