Sökning: "plasmaglukos"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade ordet plasmaglukos.

  1. 1. Effekter av blåbärskonsumtion på normala blodglukos- och blodtrycksnivåer hos vuxna, En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Gabriella Liewendahl; Irena Tunic; [2024-02-09]
    Nyckelord :Blueberry; blueberries; bilberry; bilberries; whortleberrys; whortleberries; vaccinium myrtillus; vaccinium corymbosum; anthocyaninrich blueberry; blood glucose; glycemic control; plasma glucose; healthy adults; insulin; cholesterol; blood pressure;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet var att granska det vetenskapliga underlaget och analysera om det fanns effekter av blåbärsintag på plasmaglukos (P-glukos), systoliskt blodtryck (SBP) och diastoliskt blodtryck (DBP) hos vuxna med normala nivåer av P-glukos, SBP och DBP. Metod: En systematisk litteratursökning gjordes i databaserna PubMed och Scopus där randomiserade kontrollerade studier eftersöktes. LÄS MER

  2. 2. Sjuksköterskans hälsofrämjande arbete för personer med prediabetes eller diabetes typ 2 : En litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Dalarna/Institutionen för hälsa och välfärd

    Författare :Emmy Olsson Laursen; Teresa Grundin iWalla; [2023]
    Nyckelord :literature review; prediabetes; diabetes type 2; lifestyle change; nurse s interventions; litteraturöversikt; prediabetes; diabetes typ 2; livsstilsförändring; sjuksköterskans åtgärder;

    Sammanfattning : Bakgrund Risken att insjukna i prediabetes eller diabetes typ 2 är störst hos överviktiga med en ohälsosam livsstil. En sådan livsstil kan orsaka förhöjt plasmaglukos vilket i sin tur kan leda till diabetes typ 2 och även andra sjukdomar. LÄS MER

  3. 3. Preventiv behandling mot Diabetes Mellitus typ I : En jämförande litteraturstudie mellan Coxsackievirus-B-vaccin och behandling med GAD-alum

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Thea Evanson; [2021]
    Nyckelord :Type 1 diabetes; GAD; Coxsackievirus B; Diabetes prevention; Diabetes typ 1; GAD; Coxsackievirus B; Preventiv behandling;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes Mellitus typ I är ett globalt hälsoproblem som skördar många liv varje år och påverkar livskvaliteten för de drabbade. Diabetes typ I är en autoimmun sjukdom som leder till destruktion av insulinproducerande betaceller i pankreas och således rubbad glukosreglering. LÄS MER

  4. 4. Har lingon postprandiell påverkan på glykemisk respons hos friska, vuxna individer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sara Bussqvist; Lina Johansson Sjödin; Josefin Söderberg; [2017-06-07]
    Nyckelord :Lingon; vaccinium vitis-idaea; plasmaglukos; insulin; glykemisk respons; metabola syndromet; typ 2-diabetes; Lingonberry; plasma glucose; glycemic response; metabolic syndrome; type 2-diabetes;

    Sammanfattning : Titel: Har lingon postprandiell påverkan på glykemisk respons hos friska, vuxna individer? Författare: Sara Bussqvist, Lina Johansson Sjödin och Josefin Söderberg Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-24 Bakgrund: Metabola syndromet ökar i alla världens befolkningar och kan på sikt leda till bland annat typ 2-diabetes. År 2014 publicerades en artikel från Lunds universitet där forskning gjord på möss som visade positiva metabola effekter av lingon. LÄS MER

  5. 5. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER