Sökning: "postprandial"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade ordet postprandial.

  1. 1. Kan havregrynsgröt till frukost påverka aptiten hos vuxna? En systematisk litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Elsa Söderström; Sandra Milano; [2024-02-09]
    Nyckelord :Appetite; breakfast; oatmeal; hunger; satiety; Aptit; frukost; havregrynsgröt; hunger; mättnad;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den här systematiska litteraturöversikten är att undersöka det befintliga vetenskapliga underlaget gällande om havregrynsgröt till frukost påverkar aptiten inför nästkommande måltid hos vuxna. Metod: I den här systematiska litteraturöversikten har en litteratursökning genomförts i två olika databaser, Scopus och PubMed. LÄS MER

  2. 2. Evaluation of the Effect of Quinoa-containing bread varieties on acute blood glucose and insulin responses

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Cecilia Nilsson; [2023]
    Nyckelord :applied nutrition and food chemistry; quinoa; bread; postprandial blood glucose; insulin; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Three quinoa-containing breads made from three different varieties of quinoa were presented as test products to be compared with a control of regular white wheat bread. The study was a randomised controlled single-blind, crossover in which blood glucose, insulin and subjective appetite sensations “Hunger”, “Satiety” and “Desire to eat” were measured in regular intervals during a three hours period after food consumption. LÄS MER

  3. 3. Hur påverkar vallfodrets sockerinnehåll insulinresponsen hos EMS-hästar behandlade med en SGLT2-hämmare?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Karolina Pålsson; [2023]
    Nyckelord :antidiabetikum; ekvint metabolt syndrom; häst; insulindysreglering; lättlösliga kolhydrater;

    Sammanfattning : Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett sjukdomskomplex som kan skapa stora hälsoproblem för drabbade hästar. Tre huvudsakliga komponenter ingår i EMS: insulindysreglering (ID), fetma (generell eller regional) samt insulinorsakad fång/ökad risk för insulinorsakad fång. LÄS MER

  4. 4. Har surdegsbröd någon påverkan på mättnad efter måltid?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Stina Foss Fredriksson; Towe Hedin; [2022-06-22]
    Nyckelord :Surdeg; aptit; hunger; mättnad; Visuell Analog Skala; Sourdough; appetite; hunger; satiety; Visual Analogue Scale;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och fetma fortsätter att öka i världen och är ett globalt folkhälsoproblem med stor samsjuklighet. För att förhindra fortsatt ökning av övervikt och fetma krävs ett långsiktigt förebyggande arbete och förändring av individers kostvanor. LÄS MER

  5. 5. Effekten av surdegsbröd på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sebastian Bäckström; Felicia Fiedler; [2022-06-21]
    Nyckelord :Glukos; Insulin; Postprandiell; Surdeg; Bröd; AUC; Bread; Sourdough; Postprandial; Glucose;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den här systematisk översiktsartikel är att undersöka det vetenskapliga underlaget för surdegsbröds effekt på postprandiellt glukos och insulin jämfört med bröd hävt på jäst. Metod: Litteratursökningen till översiktsartikeln genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER