Sökning: "proteingröda"

Hittade 4 uppsatser innehållade ordet proteingröda.

  1. 1. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ellen Landström; [2022]
    Nyckelord :Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Sammanfattning : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. LÄS MER

  2. 2. Blålupin : odling i Sverige, varför och hur? möjligheter och begränsningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Christina Berkey; [2017]
    Nyckelord :Blålupin; Lupinus angustifolium; proteingröda; proteinfoder; växtföljder;

    Sammanfattning : Blålupin (Lupinus Angustifolius L.) är en kvävefixerande baljväxt med hög proteinhalt. Genom en ökad odling i Sverige skulle den kunna bidra till mer varierade växtföljder och en ökad produktion av proteinfoder. LÄS MER

  3. 3. Odling av sojabönor i Sverige : lönar det sig?

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Therese Tarler; [2017]
    Nyckelord :sojaböna; proteingröda; sojamjöl; helsvensk produktion; ekonomi; svenskt protein; alternativ proteingröda;

    Sammanfattning : Sojabönan är en viktig proteingröda för våra enkelmagade produktionsdjur. Det sojamjöl vi använder oss av idag kommer huvudsakligen från Sydamerika och är en restprodukt från utvinningen av sojaolja. De förhållande som människor och naturen utsätts för i Sydamerikas sojaodlingar är helt oacceptabla här i Sverige. LÄS MER

  4. 4. Åkerböna - i ekologiska odlingssystem

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Ingrid Holmberg; [2013]
    Nyckelord :åkerböna; odlingssäkerhet; chokladfläcksjuka;

    Sammanfattning : Odlingen av åkerböna (Vicia faba) har ökat under de senaste åren, vilket är en följd av det ökande intresset för inhemskt odlat proteinfoder. Åkerböna är en värdefull gröda i flera avseenden än som proteinfoder, den är en bra avbrottsgröda och dess kvävefixerande förmåga kan utgöra en viktig kvävekälla i ekologiska växtföljder. LÄS MER