Sökning: "proteinintag"

Visar resultat 1 - 5 av 27 uppsatser innehållade ordet proteinintag.

  1. 1. Nutritionstillförsel efter intensivvård

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2023]
    Nyckelord :Energy- and protein intake; intensive care patient; mobility; muscle strength; Energi- och proteinintag; intensivvårdspatient; rörlighet; muskelkraft;

    Sammanfattning : Bakgrund: Att råka ut för en kritisk sjukdom som kräver intensivvård kan medföra en snabb reducering av muskelmassa och en samtidig muskelsvaghet. Förändringar som även är associerade med förlängd sjukhusvistelse, en minskning av den funktionella återhämtningen efter utskrivning och som kan resultera i en försämrad livskvalitet för patienten. LÄS MER

  2. 2. Ett ökat proteinintag kan förbättra en atlets uthållighetsprestation

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Erica Wild; [2022]
    Nyckelord :endurance performance; protein; athlete; protein; uthållighetsträning; träning; löpning; cykling; kost; atlet; idrott;

    Sammanfattning : Denna litteraturstudie tar sikte på att belysa hur proteinkonsumtion påverkar en atlets fysiska uthållighetsförmåga. För att kunna maximera sin uthållighetsprestation behöver atleter protein för att bland annat ersätta använd energi. LÄS MER

  3. 3. Fytoöstrogener i rödklöver och dess effekter hos grisar och idisslare

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Desirée Kristiansson; Linda Larsson; [2022]
    Nyckelord :Rödklöver; fytoöstrogener; reproduktion; idisslare; suggor;

    Sammanfattning : Att ge grovfoder till grisar är positivt då det bidrar till sysselsättning och därmed minskad stress. Den grövre strukturen med fiber är bra för fodersmältningen och minskar därför även risken för magsår. LÄS MER

  4. 4. Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements in perceptions of appetite in people with obesity during a period of calorie restriction?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alexander Hidén; Daniel Karevi; [2021-08-06]
    Nyckelord :Systematic review; Protein; Obesity; Satiation; Appetite; Systematisk översiktsartikel; Protein; Fetma; Mättnad; Aptit;

    Sammanfattning : Abstract Title: Does an increased intake of dietary proteins lead to improvements in perceptions of appetite in people with obesity during a period of calorie restriction? Author: Alexander Hidén, Daniel Karevi Supervisor: Therese Karlsson Examiner: Sofia Klingberg Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits Date: April 01, 2021 Background: Overweight and obesity is a growing pandemic on a global scale. Protein is largely believed to induce positive effects on perceptions of appetite, which, if applied, could lead to a more efficient weight loss treatment in people with obesity/overweight. LÄS MER

  5. 5. Kan en lågfetthaltig växtbaserad diet få kranskärlsjukdomar att stagnera eller reversera?

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för biomedicinsk vetenskap (BMV)

    Författare :Geanina Teodorescu; [2021]
    Nyckelord :Angina symptoms; angiography parameters; arteriosclerosis; coronary heart disease; lipidmarkers; reversal; stagnation; Whole food plant based-diet; Anginasymtom; angiografiparametrar; arterioskleros; kranskärlsjukdomar; lipidmarkörer; reversering; stagnering; Whole food plant based–diet.;

    Sammanfattning : Enligt Socialstyrelsen år 2019 var hjärt-och kärlsjukdomar den vanligaste dödsanledningen i Sverige och svarade för 31 % av alla dödsfall i landet. Akut kranskärlssjukdom tillhör hjärt- och kärlsjukdomar och är en folksjukdom som drabbar både kvinnor och män i hela västvärlden med högst mortalitet till följd. LÄS MER