Sökning: "proteinkvalitet"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet proteinkvalitet.

  1. 1. Komjölk kontra växtbaserade alternativ : en jämförande studie kopplat till näringsinnehåll, hälsa och miljöpåverkan

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Andersson; [2023]
    Nyckelord :Näringsinnehåll; miljö; komjölk; växtbaserade alternativ;

    Sammanfattning : Den här uppsatsens syfte är att utifrån näringsinnehåll, hälso- och miljöpåverkan jämföra komjölk med växtbaserade alternativ. De växtbaserade dryckerna som rapporten belyser är havre-, soja- och mandeldryck. En litteraturstudie har genomförts varvid flera olika databaser har använts. LÄS MER

  2. 2. Påverkar information kring näringsinnehåll och ekologisk hållbarhet fysiskt aktiva konsumenters attityder till insekter som mat?

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Julia Bengtsson; [2021]
    Nyckelord :Insects; food; survey; attitudes; nutrition; ecological sustainability; Insekter; mat; enkätundersökning; attityder; nutrition; ekologisk hållbarhet;

    Sammanfattning : Nuvarande matkonsumtion världen över bidrar till den globala miljöförstöringen. För att kunna främja en hållbar utveckling behöver alternativa näringskällor nyttjas och insekter är ett näringsriktigt livsmedel med hög proteinkvalitet som kan ersätta andra traditionella animaliska produkter. LÄS MER

  3. 3. Klimatpåverkan och näringstäthet för mjölk och växtbaserade alternativ : – en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Karlsson; Amalia Palenius; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mjölk är ett livsmedel i fokus till följd av den tilltagande debatten om hållbar mat och vegetabiliska alternativ till animalier. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel med en central del i den svenska kosten, och det är därför viktigt att veta hur mjölken förhåller sig till de miljömål som finns. LÄS MER

  4. 4. An investigation of rapeseed protein as a new food product

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Sofia Dahlberg; [2017]
    Nyckelord :food engineering; livsmedelsteknik; Agriculture and Food Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The combination of a growing global population and a limiting amount of farmland creates a need for new innovative food products to achieve a global sustainable development and a healthy population. Rapeseed press cake is a low-cost by-product of rapeseed oil production and is very high in protein and fiber. LÄS MER

  5. 5. Svenska proteinfodermedel till häst - alternativ till soja

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Katrin Lindroth; [2014]
    Nyckelord :proteinbehov; inhemsk produktion; häst; tillväxt; aminosyror; miljöpåverkan;

    Sammanfattning : Importerad soja är vanligt att använda i hästfoder som en proteinkälla, men de negativa effekterna på miljön som orsakas av odling och transport skapar ett intresse för inhemska alternativ. De inhemska proteinfodermedel som tagits upp i litteraturstudien är torkad vetedrank, potatisprotein, foderjäst, drav, ärtor, åkerbönor samt mjöl och expeller från raps och linfrö. LÄS MER