Sökning: "psykologi kost"
Visar resultat 1 - 5 av 17 uppsatser innehållade orden psykologi kost.
1. Att grilla en flintastek är grottmänniskomanligt : - Manliga veganers upplevelse av att äta växtbaserat
Kandidat-uppsats, Högskolan Väst/Avdelningen för psykologi, pedagogik och sociologiSammanfattning : Syftet med denna studie var att undersöka hur manliga veganer uppfattar sin maskulinitet i relation till att de utesluter animalier från sin kost. Genom åtta kvalitativa djupintervjuer med män som äter en växtbaserad kost ville jag få svar på frågeställningarna: Upplever manliga veganer att det finns en koppling mellan maskulinitet och köttkonsumtion? Hur tar sig i så fall denna koppling uttryck? Och anser manliga veganer att deras kostval påverkar deras sociala interaktioner med köttätare och hur förklarar samt förhåller de sig i så fall till detta? Ett tematiskt analysförfarande användes som metod för att analysera insamlad data. LÄS MER
2. Livet är en soppa och allt jag har är en gaffel - En kvantitativ studie om upptagenhet av kost och träning i en icke-klinisk population
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Institutionen för psykologiSammanfattning : Den aktuella studiens syfte var att undersöka om det finns ett samband mellan upptagenhet av kost och träning och fyra psykologiska faktorer: hälsoångest, självkänsla, känsla av sammanhang och kroppsuppfattning, då psykiskt välmående som begrepp är alltför mångfacetterat. Ett ytterligare syfte var att undersöka om upptagenhet av kost och träning skiljde sig åt beroende på specifika egenskaper hos deltagarna, exempelvis ålder, familjesituation och träningsmängd. LÄS MER
3. Vad är en vegetarian? – En kvalitativ studie gällande ungdomars syn på vegetarianer och vegetarianism
Master-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbeteSammanfattning : Det uppskattas att 15 % av utsläppen av växthusgaser kommer frånanimalieproduktion och ett effektivt sätt för att uppnå klimatmålen är att ändra och minska vårkonsumtion av kött- och mejeriprodukter. Den vegetariska kosten har blivit allt mer populärbland dagens ungdomar och många ungdomar väljer bort köttet, det finns dock fortfarande ettmotstånd bland en del ungdomar till att äta mer vegetariskt. LÄS MER
4. Risk- och skyddsfaktorer vid depression hos barn, ungdomar och unga vuxna En integrativ forskningsöversikt
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Örebro universitet/Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbeteSammanfattning : Sammanfattning Studien består av en integrativ forskningsöversikt om risk- och skyddsfaktorer, där vetenskapliga artiklar analyseras tematiskt i kombination med socialekologisk systemteori, copingstrategier och anknytningsteori. Forskningsöversikten ämnar till att undersöka vilka risk- och skyddsfaktorer som ökar risken respektive verkar förebyggande för utvecklandet av depression. LÄS MER
5. Socioemotionell hälsa hos treåringar i Västerbotten
Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för psykologiSammanfattning : Tidig socioemotionell hälsa har visat sig ha betydelse för barnets senare utveckling (Leuzinger-Bohleber, 2014). Om problem i denna uppstår kan det leda till psykisk ohälsa vilket gör det viktigt att tidigt undersöka barns socioemotionella hälsa. Syftet med studien var att undersöka socioemotionell hälsa hos treåringar i Västerbotten. LÄS MER