Sökning: "råg vete"

Visar resultat 1 - 5 av 26 uppsatser innehållade orden råg vete.

  1. 1. Spridning av mjöldryga genom renkavle

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Hugo Lomander; [2023]
    Nyckelord :Alopecurus myosuroides Huds; Claviceps purpurea Tul; gräs; gräsblandningar; gräskanter; höstsådd; höstvete; kantzoner; klimat; väder;

    Sammanfattning : Mjöldryga (Claviceps purpurea Tul.) är en svampsjukdom som leder till stora skador på framför allt råg och vete. Den är vanligt förekommande i Europa och befaras öka i framtiden. Renkavle (Alopecurus myosuroides Huds. LÄS MER

  2. 2. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2023]
    Nyckelord :White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Sammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER

  3. 3. Celiaki – en social sjukdom som kräver stöd från sjuksköterskan : En allmän litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Ida Klingberg; Lina Kvarnerup; [2022]
    Nyckelord :Celiac disease; coping; nurses support; experiences and quality of life; Celiaki; coping; erfarenheter; livskvalité och sjuksköterskans stöd;

    Sammanfattning : Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom som påverkar två delar av tunntarmen. En autoimmun reaktion påbörjas vid intag av gluten (gliadin) som främst finns i sädesslagen vete, korn och råg. De sociala situationer som personer med Celiaki upplever är komplexa. LÄS MER

  4. 4. Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Amina Laallam; [2021]
    Nyckelord :alkylresorcinoler; fullkorn; biomarkörer; matundersökningar; Livsmedelsverket;

    Sammanfattning : Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. LÄS MER

  5. 5. Population structure of Puccinia graminis, the cause of stem rust on wheat, barley, and rye in Sweden

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Forest Mycology and Plant Pathology

    Författare :Clara Kjellström; [2021]
    Nyckelord :plant pathology; plant disease; crop protection; fungi; P; graminis f.sp. tritci; P. graminis f.sp. secale; P. graminis f.sp. hordei;

    Sammanfattning : Rust fungi belong to the phylum Basidiomycetes, order Uredinales cause damage on almost all plants, including cereal crops. Some of the species within the genus Puccinia causes rust disease on cereal crops. One example of a disease from this genus is Puccinia graminis, which historically has caused severe damage in cereal crop production. LÄS MER