Sökning: "röding"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade ordet röding.

  1. 1. Replacement of fish protein in fish feed : effects on the yeast flora in the gut of Arctic charr (Salvelinus alpinus)

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Hanna Rydmark; [2023]
    Nyckelord :Microbiota; Saccharomyces cerevisiae; fishmeal; mussel meal; Mytilus edulis; aquaculture;

    Sammanfattning : The aim with this study was to investigate how feeds with different protein sources influence the levels and composition of the yeast flora in the gut of Arctic charr (Salvelinus alpinus). Arctic charr were fed for two weeks on a control diet (C) with fishmeal (FM) or experimental diets with 40% FM replaced by yeast (Saccharomyces cerevisiae) (Y), meal from blue mussel (Mytilus edulis) (M) or a feed with Baltic Sea originated protein; 33% FM, 33% mussel meal (MM) and 33% S. LÄS MER

  2. 2. Aquaculture and its effect on the wild fish resource in a Swedish lake : An evaluation of changes in fat content, protein content and trophic niche

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies

    Författare :Emmy Nyberg; [2022]
    Nyckelord :Aquaculture; wild fish; fat content; protein content; stable isotopes;

    Sammanfattning : Fish is nutritious and important as a food source for many people. It contains high levels of protein, important omega-3 fatty acids as well as micronutrients. For a sustainable fish consumption, aquaculture is needed but it can affect nearby ecosystems in many ways. LÄS MER

  3. 3. Fatty acid composition in Arctic char (Salvelinus alpinus) fed with red yeast biomass : a comparison between large and small specimens

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Sofia Jacobsson; [2022]
    Nyckelord :Fatty acid composition; lipid content; oleaginous yeast; Arctic char Salvelinus alpinus ; aquaculture;

    Sammanfattning : Oleaginous yeast has shown to be a promising alternative to replace vegetable oils in fish feed. A problem in aquaculture is that different growth rates can be observed among farm-raised fish, supressing the productions full potential. When different growth rates are observed, it can be questioned if the fish assimilate the feed to the same extent. LÄS MER

  4. 4. Hur motiveras arbetsmarknadens nästkommande tillskott? : Arbetsmotivationsfaktorer hos unga i dagens samhälle - En surveyundersökning

    Kandidat-uppsats, Luleå tekniska universitet/Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

    Författare :Fanny Jäger Röding; Lina Hansson; [2022]
    Nyckelord :arbetsmotivation; motivationsfaktorer; generation Z; pandemi; krig.;

    Sammanfattning : Flertalet studier synliggör specifika skillnader beträffande arbetsmotivationsfaktorer hos skilda generationer. Organisationer vilka erkänner och åskådliggör dessa flergenerationsfrågor anses prestera bättre än de som bortser från dem. LÄS MER

  5. 5. Fönsteruttag som verktyg i bevarandet av vätternrödingen (Salvelinus alpinus)

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för biovetenskap

    Författare :Moa Hagström; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Vättern är Europas femte största sjö och har en unik kallvattenekologi, här finns Europas viktigaste bestånd av röding (Salvelinus alpinus). Historiskt fiskades rödingen i hårt i Vättern med fångster på upp till 70 ton per år i mitten av 1900-talet, fångsten minskade sedan successivt tills den 2009 endast uppnådde 3 ton. LÄS MER