Sökning: "recipes"

Visar resultat 11 - 15 av 200 uppsatser innehållade ordet recipes.

  1. 11. Vardagsmagi och läkekonst: En svartkonstbok från Glava

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för idé- och lärdomshistoria

    Författare :Mirella Arnell; [2023]
    Nyckelord :Cultural Sciences;

    Sammanfattning : As part of the practices connected with folk medicine in Sweden, as well as in the rest of the Nordic countries, is an old literary genre grown from the combination of oral and literary traditions – svartkonstböcker, literally translated to black art books. These books were used by the professionals in the field of folk medicine, namely the wise old men and women. LÄS MER

  2. 12. Receptanvändning i hem- och konsumentkunskap i grundsärskolan : En kvalitativ intervjustudie om hur lärare säger sig anpassa och använda recept i undervisningen

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Cecilia Knuts; Christina Norrby; [2023]
    Nyckelord :Recept; grundsärskolan; hem- och konsumentkunskap; intellektuell funktionsnedsättning;

    Sammanfattning : Bakgrund I det centrala innehållet i kursplanen i hem- och konsumentkunskap för grundsärskolan står det att undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmågan att läsa och följa enkla instruktioner och recept. Syfte Studiens syfte var att undersöka hur lärare i grundsärskolan anser att de arbetar med recept i hem- och konsumentkunskap i grundsärskolan. LÄS MER

  3. 13. Klimatförbättrad betong vid lägre temperaturer

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

    Författare :Johan Näswall; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Concrete, which is one of the world's most used due to its properties such as strength, durability, malleability, etc., has a negative characteristic, which is its climate impact, or rather it is concrete's most important component, cement, which has a negative climate impact during its manufacturing process. LÄS MER

  4. 14. "Stand back and admire - then eat." : Translating explicit and implicit instructions in recipes

    Magister-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för språk (SPR)

    Författare :Josephine Pantzar; [2023]
    Nyckelord :Explicit instructions; illocution; implicit instructions; reader address; recipe minilect; speech act theory; translation;

    Sammanfattning : This study examines explicitness and implicitness in the instructions of eight English baking recipes and their translations into Swedish. The aim is to investigate whether the degree of explicitness changes in the translation. LÄS MER

  5. 15. Pontic Recipes: Preserving Cultural Heritage and History

    Magister-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kulturvetenskaper (KV)

    Författare :Symeon Tsamkosoglou; [2023]
    Nyckelord :Pontic Greeks; ethnic group; refugees; cuisine; food; cultural heritage; digitization;

    Sammanfattning : The cultural elements that define the identity of an ethnic group, are really important for its preservation through the ages. Language, traditions, costumes, dances, as parts of the cultural heritage, have a crucial role in it. Pontic Greeks, belong to a minority group that came to Greece after 1923. LÄS MER