Sökning: "regional matkultur"

Hittade 5 uppsatser innehållade orden regional matkultur.

  1. 1. En enkätstudie om pensionärers matpreferenser i relation till internationella matkulturer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sam Hjertberg; Lisa Allvin; [2022]
    Nyckelord :Matpreferenser; pensionär; matkultur;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vilken mat individer väljer är komplext och påverkas av många faktorer. Det har under senare decennier setts ett ökat urval av mat från andra kulturer i Sverige. Globalisering, turism, invandring samt tillgängligheten till media och internet kan tänkas bidra till ökad exponering för internationellt inspirerad mat. LÄS MER

  2. 2. Ny Nordisk Mat : En diskursanalys om konstruktionen och reproduktionen av en nordisk matkulturell identitet

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Karin Ridderheim; [2014]
    Nyckelord :banal nationalism; nationell märkesprofilering; regional identitet; regional matkultur; diskursanalys;

    Sammanfattning : Uppsatsen belyser hur mat genom att kopplas till geografiskt ursprung länkas samman till en matkulturell identitet. Med utgångspunkt i projektet Ny Nordisk Mat undersöks matkultur som process, för att försöka förstå hur projektet bidrar till konstruktionen och värdetillskrivningen av den nordiska maten, samt hur detta bidrar till att skapa och upprätthålla regional identitet. LÄS MER

  3. 3. Saluhall : En studie om saluhallar i Stockholm och deras betydelse för turism

    Kandidat-uppsats, Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur; Filosofiska fakulteten

    Författare :Maja Sandell; [2013]
    Nyckelord :Turism attraktion kulturarv hållbarhet upplevelse identitet;

    Sammanfattning : Slow Food-rörelsen tror på sitt gastronomiska koncept att nöjet av god mat inte bara är en grundläggande rättighet utan en viktig länk mellan platser, människor och kulturer. Att kunna skydda maten som kulturarv, tradition och kultur är vårt gemensamma ansvar som gör nöjet möjligt. LÄS MER

  4. 4. Matens roll i reseupplevelsen : En intervjustudie med sex nyckelaktörer i turismnäringen

    Kandidat-uppsats, Sektionen för hälsa och samhälle

    Författare :Maria Sahlström; Emilie Berghult; [2012]
    Nyckelord :food tourism; food experiences; food culture; tourist industry; identity; symbols; food as a travel experience; matturism; matupplevelser; matkultur; turismnäringen; identitet; symboler; maten som reseupplevelse;

    Sammanfattning : Syftet med denna intervjustudie var att undersöka hur ett antal nyckelaktörer inom turismnäringen såg på matens roll och hur de arbetade med matupplevelser i praktiken. Insamling av data genomfördes genom semi-strukturerade intervjuer som transkriberades och analyserades utifrån en mall för kvalitativ bearbetning av text. LÄS MER

  5. 5. Svensk matkultur : En intressentinventering av problem och möjligheter

    Kandidat-uppsats, Handelshögskolan BBS

    Författare :Nadja Jonsson; Pierre Magnusson; [2010]
    Nyckelord :regional matkultur; efterfrågan; samarbete; marknadsföring; upplevelser;

    Sammanfattning : Vilka problem och möjligheter finns det med svensk gastronomisk kultur? Syftet med uppsatsen är att göra en inventering av olika matintressenters åsikter om svensk gastronomisk kultur; vad den svenska gastronomiska kulturen omfattar samt hur den ser ut i Kalmar län. Vi har använt oss av en induktiv ansats för att kunna kartlägga problem och möjligheter med den gastronomiska kulturen i Kalmar län. LÄS MER