Sökning: "sötvatten"
Visar resultat 1 - 5 av 76 uppsatser innehållade ordet sötvatten.
1. Brunifiering av akvatiska ekosystem: En experimentell studie som undersöker tröskelvärde för predator- och bytesförhållande vid en gradient från klart till brunt vatten
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)Sammanfattning : Browning of water has increased over the last couple of decades on the northern hemisphere. Research show that possible drivers for this change are land use change, climate change, increased precipitation and increased temperatures. LÄS MER
2. Lokalisering av framtidens stålproduktion
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Lunds universitet/Miljö- och energisystemSammanfattning : Stålindustrin är den industrisektor som har högst utsläpp i världen. Ståltillverkning tillskrivs cirka 8 % av världens totala C02-utsläpp. Från den utgångspunkten är behovet av djup avkarbonisering av stålindustrin är uppenbart. LÄS MER
3. Optimal Discharge from a Hydropower Plant for Fish Reproduction: An Aquatic Habitat Model
Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Teknisk vattenresursläraSammanfattning : Hydropower is the dominant source of electricity in Sweden, constituting 45% of the national supply. While pivotal for decarbonization and climate goals, its environmental impact on freshwater biodiversity is concerning. LÄS MER
4. Microplastics in food webs- occurrence in Lake Vänern brown trout (Salmo trutta) and its main prey
Master-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)Sammanfattning : Over the past decade, research on microplastic pollution has gained significant attention. Research regarding microplastic occurrence in freshwater fish, however is still scarce. While possible pathways have been investigated, passive transfer via ingestion of prey, and possible bioaccumulation in different organs remains relatively unstudied. LÄS MER
5. Effekter av salthalter och ljusexponering på zooplanktonpopulationer
Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)Sammanfattning : Abstract Eutrophication and salinization are both major threats to lake ecosystems and the contaminants can alter the structure of freshwater lake ecosystems, resulting in a loss of biodiversity and ecosystem services. Zooplankton and phytoplankton are key components in all aquatic ecosystems as they maintain a healthy quality of the water and they are also an important part of the food chain. LÄS MER