Sökning: "sammanfattning kost"

Visar resultat 21 - 25 av 144 uppsatser innehållade orden sammanfattning kost.

  1. 21. Kooperativt lärande i Hem- och konsumentkunskap. : En kvalitativ intervjustudie med lärare som praktiserar metoden.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Kristina Elgán; Karin Johansson; [2022]
    Nyckelord :Kooperativt lärande; Hem- och konsumentkunskap; Strukturer; Strategier; Grundprinciper; Samarbetslärande; Samarbetsinlärning; Grupparbete;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Bakgrund Kooperativt lärande (KL) är ett strukturerat samarbete mellan elever som ökar elevaktiviteten i klassrummen, är socialt utvecklande, leder till inkludering och ökar engagemanget bland eleverna. Eleverna drar nytta av varandras kunskaper utifrån samarbete vilket ökar deras måluppfyllelse och arbetssättet stärker läraren som ledare i klassrummet. LÄS MER

  2. 22. Vuxna personers upplevelser av egenvård vid diabetes typ 2 : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Marie Cederschiöld högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Mohanad Darag; Munasar Abdi Ahmed; [2022]
    Nyckelord :Adults; Type 2 diabetes; Self managment; Experience; Diet; Vuxna; Diabetes typ 2; Egenvård; Upplevelse; Kost;

    Sammanfattning :  Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 är en kronisk sjukdom som uppstår när kroppens vävnader blir insulinresistenta. Diabetes typ 2 är den vanligaste typen av diabetes som drabbar vuxna människor. Symtom vid diabetes typ 2 är ökad törst, stora urinmängder samt trötthet. LÄS MER

  3. 23. Blandkostares syn på en lakto-ovo-vegetarisk kost : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Jennifer Reinhammar Lycke; Ellinor Tarkka; [2022]
    Nyckelord :vegetariskt; kosthållning; uppfattningar; attityder; blandkostare;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Bakgrund Intresset och efterfrågan på vegetariska produkter ökar i den svenska dagligvaruhandeln, trots det anger endast 3% av befolkningen att det har en vegetarisk kosthållning. Kosthållningen har visat ge fördelar både för hälsan och klimat vid jämförelse med en animalisk kosthållning. LÄS MER

  4. 24. Att leva med Diabetes Mellitus Typ 2 : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Marie Cederschiöld högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Sadio Ibrahim Hag Ali; Farah Baba; [2022]
    Nyckelord :Type 2 diabetes; Patient; Experiences; Living with; Lifestyle; Support; Diabetes typ 2; Patient; Erfarenheter; Leva med; Livsstil; Stöd;

    Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes typ 2 är en sjukdom som ökar dramatiskt över hela världen. Att leva med diabetes innebär ofta stora livsstilsförändringar och sociala förändringar. Sjukdomen påverkar människor ekonomiskt, psykologiskt och socialt. LÄS MER

  5. 25. Faktorer som påverkar patienters matintag på sjukhus - en kvantitativ undersökning av sjuksköterkors uppfattning av patientmåltider i relation till tillagningsplats

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Lindström; [2022]
    Nyckelord :Sjukhusmat patientmat sjukhuskök patientmåltider;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Tidigare forskning har visat att undernäring är vanligt förekommande i sjukvården. Kliniska symptom och biverkning är de främsta orsakerna till ett lågt matintag men olika typer av problem kring själva måltiden, exempelvis i tillagningen och serveringen, har också visats påverka matintaget negativt. LÄS MER