Sökning: "samtal om kost"

Visar resultat 1 - 5 av 66 uppsatser innehållade orden samtal om kost.

  1. 1. Dietistens upplevelser och tankar kring att kommunicera kost och hälsa med barn och ungdomar med övervikt.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alva Vigren; Gabriella Lamond; [2024]
    Nyckelord :Dietister; barn; ungdomar; övervikt; tankar; kommunikation;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt är ett nationellt växande folkhälsoproblem. Barn och ungdomar med övervikt eller fetma riskerar i större utsträckning att utveckla en övervikt eller fetma i vuxen ålder, vilket gör det viktigt att bromsa sjukdomsförloppet så tidigt som möjligt. LÄS MER

  2. 2. “A kick-start… but a long-term effort.” Patient care practices alongside intragastric balloon procedures : -a qualitative study on clinical dietitians’ perspectives-

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Anne-Sophie Copin; [2023]
    Nyckelord :intragastric balloon; intragastric balloon procedure; IGB; overweight; obesitas; obesity; obesity management; patient care; procedure; practice; qualitative study; dietitian; healthcare professionals; bariatric surgery; obesity surgery;

    Sammanfattning : Background: There are treatments available to manage overweight and obesity (O&O). Intragastric balloons (IGB) are one option; they fill the stomach, increasing the sensation of satiety, limiting the amount of food to be ingested, and thus leading to weight loss. LÄS MER

  3. 3. GOTT OCH ÄCKLIGT. : Hem- och konsumentkunskaplärares upplevelser av samtal om smak främst kopplad till vegetarisk mat

    M1-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Maria Rundström; Anna Skytt Becker; [2023]
    Nyckelord :undervisning; ungdomar; utmaningar; vokabulär; matval;

    Sammanfattning : Bakgrund Maten vi äter är en kraftigt bidragande faktor till det försämrade klimatet. Matkonsumtionen måste ändras till en diet med mindre animaliska produkter och mer vegetarisk mat. Smak ses som en avgörande aspekt när det handlar om matval. Barn och ungdomar möter mat och smak i skolämnet Hem- och konsumentkunskap (HKK). LÄS MER

  4. 4. Hälsofrämjande interventioner för personer med övervikt och obesitas inom öppenvården

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Eli Krantz; [2022-05-30]
    Nyckelord :Övervikt; Obesitas; Fetma; Hälsofrämjande interventioner; Motiverande samtal; Personcentrerad vård;

    Sammanfattning : Bakgrund: Övervikt och obesitas utgör ett växande globalt folkhälsoproblem, vilket ökar risken att drabbas av följdsjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, typ-2 diabetes och olika former av cancer. Hållbara hälsofrämjande interventioner baserade på ett personcentrerat förhållningssätt kan leda till viktnedgång för patienterna, vilket reducerar risken för att de ska drabbas av följdsjukdomar. LÄS MER

  5. 5. Motiverar Motiverande samtal? : En litteraturstudie om att genomföra livsstilsförändringar.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Pedagogiska institutionen

    Författare :Anette Persson; [2022]
    Nyckelord :Interventionsstudier; Självtillit; Viktnedgång;

    Sammanfattning : Över 50% av Sveriges vuxna befolkning är överviktiga och denna övervikt kan förutom personligt lidande även orsaka sjukdomar och för tidig död. Tillgången till information om olika typer av hälsorelaterad kunskap och intresset för kost- och träning är mycket stort och ändå visar trenden enligt Folkhälsomyndigheten att andelen överviktiga vuxna i Sverige kommer att öka. LÄS MER