Sökning: "school lunch"

Visar resultat 1 - 5 av 74 uppsatser innehållade orden school lunch.

  1. 1. Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Sebastian Tilmanis; [2023]
    Nyckelord :food choice; school meals; municipality; adolescents; sustainability; TPB; matval; skolmåltider; kommun; ungdomar; hållbarhet; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. LÄS MER

  2. 2. Enhancing Pupils’ Attitude Towards School Lunch by Designing a User-Friendly Interface

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Umeå universitet/Institutionen för tillämpad fysik och elektronik

    Författare :Pernilla Sjöberg; [2023]
    Nyckelord :Pupils; School lunch; User experience; Application design; Interaction design;

    Sammanfattning : A hungry student has challenges absorbing knowledge. So, maintaining good habits regarding food is important for their health and education. The objective of this paper is to provide insights into how the content and the usability of an application have an impact on pupils' attitudes toward school lunches. LÄS MER

  3. 3. Hur ser matkonsumtionen ut för barn i åldrarna 6-8 år i skolan och på fritidsverksamheten? : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sandra Mellgren; Emma Holmborn; [2022]
    Nyckelord :mat; skola; matkonsumtion; barn; 6-8 år; enkät; fritidsverksamhet;

    Sammanfattning : Bakgrund Resultatet från Riksmaten – Barn 2003 konstaterade att barn i Sverige äter för mycket mättat fett, samt söta och salta livsmedel. Skolan är en plats som möjliggör tidig grundläggning av hälsosamma matvanor. Att tidigt i livet ha möjlighet att etablera hälsosamma matvanor kan påverka framtida livsmedelsval. LÄS MER

  4. 4. "Why So Salty?" - Reducing Salt in Meatballs with Heterogenous Distribution

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Maria Thurfjell; Clara Scholander; [2022]
    Nyckelord :Salt reduction; heterogenous distribution of salt; meat; food technology; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Processed food is a big contribution to the increasing intake of salt among the population, which today is the double of the recommendation stated by the World Health Organization. This high intake of salt affects the human health in such a way that it can increase blood pressure, which in turn can lead to cardiovascular diseases, which are already the main cause of death cause among the world’s population. LÄS MER

  5. 5. Kosthållningars olika betydelse för elevers hälsa och skolgång

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Malmö universitet/Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

    Författare :Hampus Nilsson; Julia Ljungbrant; [2022]
    Nyckelord :Diet; education; health; omnivore; performance; school; school results; vegan; vegetarian; Allätare; hälsa; kosthållning; prestation; skola; skolresultat; utbildning; vegan; vegetarian;

    Sammanfattning : The work aims to contribute to the field of educational science regarding how students are affected in school depending on the intake of animal products. Information about the area has been searched on several databases, mainly on Libsearch. The articles from the results were found through the databases Libsearch and Swepub. LÄS MER