Sökning: "sensoriska"

Visar resultat 1 - 5 av 269 uppsatser innehållade ordet sensoriska.

  1. 1. Arbetsterapeutiska interventioner för barn med autismspektrumtillstånd - En litteraturöversikt : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Avdelningen för arbetsterapi

    Författare :Elin Uppenberg; Fanny Jakobsson Boija; [2024]
    Nyckelord :Arbetsterapi; interventioner; autismspektrumtillstånd; autism;

    Sammanfattning : Autismspektrumtillstånd (AST) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som medför svårigheter med social interaktion och kommunikation, begränsade och repetitiva beteendemönster samt över- eller underkänslighet för sensoriska stimuli. Syftet med denna studie var att undersöka arbetsterapeutiska interventioner för barn med AST samt effekten av dessa. LÄS MER

  2. 2. Helhetssyn utifrån patientens och sjuksköterskans perspektiv vid förvärvad ryggmärgsskada - En litteraturöversikt med systematisk ansats

    Magister-uppsats,

    Författare :Ina Uutela; [2023-05-16]
    Nyckelord :Helhetsvård; helhetssyn; förvärvad ryggmärgsskada; patientens perspektiv; sjuksköterskans perspektiv;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vid en förvärvad ryggmärgsskada har de motoriska och sensoriska nervbanorna påverkats och patienten får ett stort omvårdnadsbehov. Skadan uppkommer ofta plötsligt via en olycka eller sjukdom. Individen ställs inför en stor och krävande utmaning, fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. LÄS MER

  3. 3. Meat me in the green : En litteraturstudie om sensoriska egenskaper för veganska och vegetariska livsmedelsprodukter

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Clara Gillow Thorsén; [2023]
    Nyckelord :Sensory meat substitutes; semantic frames; taste; flavour; texture; preference; palatibility;

    Sammanfattning : Förståelse och intresset för mat och måltid ökar explosionsartat vilket medför större krav pålivsmedelsprodukter och upplevelser av en måltid där en produkt står i centrum.Produktutvecklare och gastronomer arbetar ständigt för att producera smakfulla livsmedelsom både är klimatsmarta och uppfyller konsumenternas krav på smak. LÄS MER

  4. 4. Kartläggning av sensoriska interventioner inom psykiatrisk slutenvård och dess potentiella inverkan på delaktighet i aktivitet för personer med psykisk ohälsa - en litteraturöversikt.

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper; Lunds universitet/Hållbar vardag och hälsa i ett livsperspektiv

    Författare :Alexandra Hoppe; Emelie Johansson; [2023]
    Nyckelord :Psykisk ohälsa; Sensorisk modulering; Sensoriska interventioner; Psykiatrisk slutenvård; Delaktighet i aktivitet.; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer som vistas inom psykiatrisk slutenvård upplever ofta svårigheter att hantera sensoriska intryck, vilket kan leda till aktivitetsbegränsningar. Slutenvården präglas av metoder såsom tvångsvård och isolering, vilket medför ytterligare begränsningar kring delaktighet i aktivitet. LÄS MER

  5. 5. Possible sugar substitutes to reduce sugar in bread : without affecting taste and quality

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elin Forslund; [2023]
    Nyckelord :bread; sugar substitute; sugar reduction; inulin; oligofructose; amyloglucosidase; glucoamylase; dough; wheat dough; clean label;

    Sammanfattning : The World Health Organization (WHO) is recommending a reduction of added sugars in food to decrease non-communicable diseases. This study was made in a collaboration with the bread company Pågen, who wants to reduce the added sugar, sucrose, to meet the recommendations from WHO and the consumer's wishes for less sugar in bread. LÄS MER