Sökning: "skaldjur"

Visar resultat 1 - 5 av 35 uppsatser innehållade ordet skaldjur.

  1. 1. FISK DIREKT FRÅN BÅTEN: En socialantropologisk studie om konsumtionen av färsk fisk och skaldjur på svenska västkusten.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för globala studier

    Författare :Sandra Celin; [2023-09-27]
    Nyckelord :Småskaligt fiske; konsumtionsval; identitet; hållbart konsumerande; kulturarv;

    Sammanfattning : Hur vi väljer att konsumera säger något om oss människor, och konsumtion är en del av vår personliga identitet. Samtidigt är de konsumtionsval som vi gör påverkade av omgivningen, såsom påtryckningar av familj och samhället vi lever i. LÄS MER

  2. 2. STIGANDE MATPRISEROCH NORRLÄNNINGARS KOSTVAL OCH KOSTVANOR – ENENKÄTSTUDIE

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Agnes Malmström; [2023]
    Nyckelord :kost; matvanor; livsmedelsval; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund Matpriser har gett upphov till en större oro särskilt bland ekonomiskt utsattapersoner. Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker har blivit 20,95% dyrare frånfebruari 2022 till februari 2023. LÄS MER

  3. 3. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elsa Eriksson; Linn Eklund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER

  4. 4. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  5. 5. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER