Sökning: "slöseri med mat"

Visar resultat 1 - 5 av 14 uppsatser innehållade orden slöseri med mat.

  1. 1. Predictive Regression Model Evaluation : Evaluating Predictive Machine Learning Models to Reduce Food Waste in the Dairy Industry

    Master-uppsats, KTH/Skolan för elektroteknik och datavetenskap (EECS)

    Författare :Alexander Carlsson; [2023]
    Nyckelord :Machine learning; Food loss; Food overproduction; Food waste forecast; Food waste prediction; Maskininlärning; Matsvinn; Svinn; Matsvinnsprognos;

    Sammanfattning : Food waste in the food industry is often a result from the complex nature of food production. Uncertainty is always present as yields vary and as there is a chain of consumer demand from stores to producers. Food waste is a waste of both natural and economic resources affecting both the planet and the producer. LÄS MER

  2. 2. Product development of side-stream press cake through fermentation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Jacob Eriksson; [2022]
    Nyckelord :Food technology; Livsmedelsteknologi; Fermentation; Product development; Rhizopus oligosporus; Lactic acid bacteria; Press cake; Side-stream; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : People in the EU are increasingly turning towards eating more plant-based foods with a lower climate impact than meat and dairy products. The subsequent increase in the production of plant-based products has resulted in large volumes of side-stream press cake, which up until now has mainly been used for animal fodder. LÄS MER

  3. 3. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  4. 4. Matsvinn i skolmatsalen : En studie om elevers upplevelser

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sara Köhn; Madeleine Boode Nylander; [2020]
    Nyckelord :food waste; plate waste; school dining; students; experiences; home economics; matsvinn; tallrikssvinn; skolmatsal; elever; upplevelser; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund Av den mat som produceras slängs en tredjedel, vilket är ett globalt slöseri av miljömässiga och ekonomiska resurser. Den svenska regeringens mål är att halvera det nationella matsvinnet till år 2030. Sverige har en lång tradition av att servera skolmat till elever, vilket numera är lagstadgat. LÄS MER

  5. 5. FANTASIER OM MAT : Manliga foodies och foodporn på Instagram, en tematisk analys av bildinnehåll

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Sociologiska institutionen

    Författare :Kristian Aronsson; Max Grönborg; [2019]
    Nyckelord :Foodporn; Överflöd; Instagram; Foodie; Iögonenfallande konsumtion;

    Sammanfattning : Foodporn är idag ett stort fenomen på sociala medier och på Instagram, detta fenomen präglas inte minst av hur så kallade foodies – matinfluencers – delar med sig av bilder. Tidigare forskning menar att det går att göra många liknelser mellan foodporn och pornografi. LÄS MER