Sökning: "slaktkropp"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade ordet slaktkropp.

  1. 1. Slaktutbyte och köttutbyte i nöt- och lammslaktkroppar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Sandra Blomberg; [2022]
    Nyckelord :Slaktutbyte; köttutbyte; kött; nötkreatur; lamm;

    Sammanfattning : Slaktutbyte och köttutbyte speglar det ekonomiska värdet i djur som går till slakt. Slaktutbyte är skillnaden mellan djurets levande vikt innan slakt och slaktkroppens vikt medan köttutbyte är skillnaden mellan slaktkroppens vikt och vikten av köttet på slaktkroppen. LÄS MER

  2. 2. Elstimulering av lammslaktkroppar med avseende på köttkvalitet

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Hanna Thelin; [2021]
    Nyckelord :Elstimulering; volt; lamm; slaktkropp; köttkvalitet;

    Sammanfattning : Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda på hur elstimulering (ES) av lammslaktkroppen påverkar köttkvalitetsparametrar och vilka effekter vi kan förväntas se på köttkvalitet, samt om det skulle vara intressant att använda ES vid slakt av lamm i Sverige. Sverige importerar idag cirka 70 % av det lamm- och fårkött som konsumeras vilket väcker frågan om hur det inhemska lammköttet kan göras mer konkurrenskraftigt för att minska importen. LÄS MER

  3. 3. Jämförelse mellan mjölkrastjurar och mjölkras x köttrastjurar : konsumtion, tillväxt, fodereffektivitet och slaktkroppsegenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Hilda Ingvarsson; [2020]
    Nyckelord :tjur; mjölkras; köttras; korsningsavel; tillväxt; fodereffektivitet; slaktkroppsegenskaper;

    Sammanfattning : Eftersom nötköttsproduktionen är nära integrerat med mjölkproduktionen har köttrasinsemination blivit ett sätt för lantbrukare att få ett ökat värde vid slakt för ungnöt som ej används till rekrytering. Nötkreatur av köttras har högre tillväxtkapacitet, ett högre slaktutbyte och har en slaktkropp med mer muskler än nötkreatur av mjölkras. LÄS MER

  4. 4. Objective determination of marbling levels in raw bovine meat : using hyperspectral imaging

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Agricultural Research for Northern Sweden

    Författare :Johanna Friman; [2019]
    Nyckelord :meat quality; eating quality; tenderness; marbling; imaging technique; hyperspectral imaging; objective and subjective analysis;

    Sammanfattning : Beef is a highly demanded food and plays an important role in the everyday diet for many people. The most common methods for measuring meat quality attributes are pH, colour, water-holding capacity, intramuscular fat, flavour and tenderness, are more or less performed by subjective methods and various types of chemical methods, which all are time consuming, invasive and de-structive. LÄS MER

  5. 5. Kokvigans strategiska värden : en intervjustudie

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Frida Ljung; [2018]
    Nyckelord :kokviga; strategi; värde; flexibilitet; nötkött; business model canvas; BMC;

    Sammanfattning : Denna studie är gjord med anledning av den pris- och utbudsvariation som har ägt rum de senaste åren inom nötköttsproduktionen. Efter några gyllene år med rekordhöga priser och en ökande konsumentmedvetenhet och efterfrågan på Svenskt kött har vi upplevt en brist av slaktdjur delvis beroende på att producenter väljer att spara kvigor till rekrytering. LÄS MER