Sökning: "slutsats engelska"

Visar resultat 1 - 5 av 247 uppsatser innehållade orden slutsats engelska.

  1. 1. Kan intag av mejeriprodukter sänka ett högt blodtryck? – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Josefine Lyngfelt; Elin Karlsson; [2020-06-22]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : 2Sahlgrenska Akademinvid Göteborgs universitetAvdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutritionSammanfattningTitel: Kan mejeriprodukter sänka ett högt blodtryck?Författare: Josefine Lyngfelt och Elin KarlssonHandledare: Jenny van OdjikExaminator: Helene Bertéus ForslundLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2020-05-26Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död globalt sett ochhögt blodtryck är en betydande riskfaktor för att utvecklingen av dessa. Tidigare forskning pekarmot att en kost innehållandes bland annat mejeriprodukter kan ha en blodtryckssänkande effekt. LÄS MER

  2. 2. Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Kajsa Mattsson; Maja Sörensson; [2020-06-22]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2Författare: Kajsa Mattsson och Maja SörenssonHandledare: Jenny van OdijkExaminator: Klara SjögrenLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2020-04-02Bakgrund Diabetes Mellitus typ 2 står för majoriteten av förekomsten av Diabetes Mellitus iSverige. Det finns flera bidragande faktorer till sjukdomens utveckling såsom fysisk inaktivitet,övervikt och genetik. LÄS MER

  3. 3. Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hos friska postmenopausala kvinnor

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Lina Johansson; Ebba Svensson; [2020-06-22]
    Nyckelord :postmenopausala; mjölk; osteoporos; postmenopausal; milk; osteoporosis;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Effekt av mjölk och mjölkpulver på bentäthet hosfriska postmenopausala kvinnorFörfattare: Lina Johansson och Ebba SvenssonHandledare: Klara SjögrenExaminator: Jenny van OdijkLinje: Dietistprogrammet, 180/240 hpTyp av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum: 2020-04-02Bakgrund: Osteoporos är ett globalt hälsoproblem som uppskattningsvis leder till 200miljoner frakturer per år. I Sverige sker omkring 70 000 frakturer årligen som bidrar tillförsämrad livskvalitet, ökad risk för död samt stora kostnader för sjukvården. LÄS MER

  4. 4. Effekten av kanel på primär dysmenorré hos kvinnor – en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Erik Dunåker; Åsa Grundström; [2020-06-22]
    Nyckelord :kanel; dysmenorré; smärta; menstruation; cinnamon; dysmenorrhea; pain; menstruation;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel:Effekten av kanel på primär dysmenorré hos kvinnor - En systematisk översiktsartikelFörfattare:Erik Dunåker och Åsa GrundströmHandledare:Anna WinkvistExaminator:Jenny Van OdjikLinje:DietistprogrammetTyp av arbete:Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hpDatum:2020-04-21Bakgrund: Dysmenorré är ett globalt problem bland unga kvinnor och är för denna grupp den främsta orsaken till frånvaro från skola och jobb. Internationella tvärsnittsstudier indikerar att omkring 30-60% av kvinnor i åldern 15-49 år lider av primär dysmenorré, dvs mensvärk utan en bakomliggande sjukdom. LÄS MER

  5. 5. Har magra mejeriprodukter någon effekt på blodtryck och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos vuxna med normalt till förhöjt blodtryck? – en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Louise Hedblom; Charlotte Jönsson; [2020-06-22]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SammanfattningTitel: Har magra mejeriprodukter någon effekt på blodtryck och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos vuxna med normalt till förhöjt blodtryck? Författare: Louise Hedblom och Charlotte Jönsson Handledare: Jenny van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-01 _____________________________________________________________________Bakgrund: WHO uppskattar att drygt en miljard personer har hypertoni världen över. I Sverige ses en förekomst hos cirka en tredjedel av den vuxna befolkningen, baserat på ett medeltryck på ≥ 140/90 mmHg. LÄS MER