Sökning: "sociologiska perspektiv på mat"
Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser innehållade orden sociologiska perspektiv på mat.
1. Virtuell Gastronomi : En studie om maten och måltidens betydelse i den virtuella spelvärlden
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Målet med den här studien är att försöka brygga och skapa diskussion mellan matvärlden och den virtuella spelvärlden. Mat i den virtuella spelvärlden har funnits nästan lika länge som den virtuella spelvärlden själv. LÄS MER
2. De gamla gudar leva än : om Uppsala studentnationers sittningskultur
Master-uppsats, Sociologiska institutionenSammanfattning : Uppsalas studentnationer grundades på 1600-talet och har sedan dess blivit en central del i Uppsalasstudentliv. I föreliggande studie undersöks Uppsala studentnationers roll i främjandet avstudenternas välbefinnande och skapande av gemenskap mellan medlemmarna. LÄS MER
3. Ny Nordisk Mat : En diskursanalys om konstruktionen och reproduktionen av en nordisk matkulturell identitet
Master-uppsats, Uppsala universitet/Sociologiska institutionenSammanfattning : Uppsatsen belyser hur mat genom att kopplas till geografiskt ursprung länkas samman till en matkulturell identitet. Med utgångspunkt i projektet Ny Nordisk Mat undersöks matkultur som process, för att försöka förstå hur projektet bidrar till konstruktionen och värdetillskrivningen av den nordiska maten, samt hur detta bidrar till att skapa och upprätthålla regional identitet. LÄS MER
4. "Men hur det än blir behandlat försöker det älska ändå." : - Att växa upp med en missbrukande förälder
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Sociologiska institutionenSammanfattning : Syftet med uppsatsen är att reda på hur självbiografiska böcker avbildar hur det är att växa upp med missbrukande föräldrar. Fokus ligger på hur det vuxna barnet i sina berättelser beskriver barnets psykiska, fysiska mående och dess beteende. LÄS MER
5. Måltidens betydelse för social gemenskap
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Måltiden kan behandlas och ses ur många olika perspektiv så som fysiologiska där näringen är främsta motivet men även ur kulturella och sociologiska perspektiv. Mat är inte bara näring, utan också gemenskap och mättnad. Detta har varit utgångspunkten i den här uppsatsen då fokus varit på den sociologiska aspekten på måltiden. LÄS MER