Sökning: "socker påverkan"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade orden socker påverkan.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Hur påverkar vallfodrets sockerinnehåll insulinresponsen hos EMS-hästar behandlade med en SGLT2-hämmare?

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Karolina Pålsson; [2023]
    Nyckelord :antidiabetikum; ekvint metabolt syndrom; häst; insulindysreglering; lättlösliga kolhydrater;

    Sammanfattning : Ekvint metabolt syndrom (EMS) är ett sjukdomskomplex som kan skapa stora hälsoproblem för drabbade hästar. Tre huvudsakliga komponenter ingår i EMS: insulindysreglering (ID), fetma (generell eller regional) samt insulinorsakad fång/ökad risk för insulinorsakad fång. LÄS MER

  3. 3. Sustainable Handling of Water from Coating Process

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Anastasiia Kononenko; [2022]
    Nyckelord :biochemical oxygen demand; BOD; coating; xylitol; wastewater; chemical engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : McNeil AB är en producent av rökavväjningsprodukter Nicorette® belägen i Helsingborg, Sverige. Tuggummi och tabletterna är produkter med högst produktionsvolym och drageringsprocessen av dessa produkter är den största på siten. Produktionen förväntas att öka i framtiden och med det även utsläpp av processvatten. LÄS MER

  4. 4. Konsumenter av framtidens mat: En kvalitativ studie om barns uppfattning kring hållbar matkonsumtion.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emmili Ali Yoshiguchi; Beatrice Strid; [2021-08-30]
    Nyckelord :Fenomenografi; Hållbarhetsperspektiv; Matvana; Socioekonomisk bakgrund; Årskurs 1;

    Sammanfattning : Hållbar utveckling är idag ett högst aktuellt ämnet och maten som konsumeras har stor påverkan på miljön och bidrar till utsläpp av växthusgaser. Idag finns det forskning som påvisar att socioekonomisk bakgrund påverkar familjers matvanor, däremot finns det lite beforskat om huruvida socioekonomisk bakgrund påverkar uppfattningen om hållbar matkonsumtion, som att äta mer vegetabilier, begränsa köttkonsumtion och välja mer närproducerade alternativ. LÄS MER

  5. 5. Kalorifria sötningsmedel eller socker? : En systematisk litteraturöversikt om hur kalorifria sötningsmedel och socker påverkar energiintag och kroppsvikt

    Master-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för idrottsvetenskap (ID)

    Författare :Samuel Sydling; [2021]
    Nyckelord :energiintag; kalorifria sötningsmedel; kroppsvikt; lågkalorisötningsmedel; socker;

    Sammanfattning : Bakgrund: I takt med att människors levnadsstandard har höjts har mat och inte minst socker blivit lättillgängligt vilket har lett till att vi blir allt mer överviktiga. Tidigare forskning menar att byta ut socker mot kalorifria sötningsmedel kan vara fördelaktigt för minska energiintag (EI) och kroppsvikt (KV), andra hävdar motsatsen. LÄS MER