Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 17 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ellen Landström; [2022]
    Nyckelord :Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Sammanfattning : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. LÄS MER

  2. 2. Konsumtion, kunskapskällor och attityder till aspartam - en åldersfråga?

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Camilla Helgesson; [2021]
    Nyckelord :Aspartam; Åldersgrupper;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Aspartam introducerades på den svenska livsmedelsmarknaden på 1980-talet och har sedan dess använts istället för socker i olika livsmedel då det i princip inte innehåller några kalorier. Tidigare studier indikerade att aspartam kunde orsaka olika former av ohälsa vilket orsakade en debatt om ämnet. LÄS MER

  3. 3. Kostens betydelse för fertiliteten hos kvinnor : En systematisk litteraturstudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Hälsa och omvårdnad

    Författare :Johanna Granberg; [2021]
    Nyckelord :Diet; dietary; fertility; misscarige; pregnancy; Diet; fertilitet; graviditet; kost; missfall;

    Sammanfattning : Bakgrund: Infertilitet är en sjukdom i reproduktionssystemet som definieras av att en klinisk graviditet inte uppnås efter 12 månader eller mer av regelbundet oskyddat samlag. Cirka tio procent av par i fertil ålder världen över drabbas av ofrivillig barnlöshet. Hos ungefär 30 % av paren finns ingen förklaring till infertiliteten. LÄS MER

  4. 4. Kost och endometrios - En enkätstudie om i vilken utsträckning kvinnor med endometrios uppfattar kostfaktorers påverkan på smärttillstånd

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sofia Karlborg; [2020]
    Nyckelord :Kost; Endometrios;

    Sammanfattning : Bakgrund Endometrios utvecklas när livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och på andra ställen i bukhålan. Centrala symtom vid endometrios är dysmenorré och visceral hypersensitivitet. Kostfaktorer som kan öka smärttillstånd är bland annat gluten, laktos, socker, lång tid mellan måltider, och oregelbundna måltider. LÄS MER

  5. 5. Baljväxter - bästa maten i klimatkrisen

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Sanna Magnusson; [2020]
    Nyckelord :baljväxter; odling; jordbruk; Sverige; självförsörjning; livsmedel; klimatförändringar; växtbaserat protein; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Only 50 percent of Swedish food supply comes from domestic production, which creates a high dependency on an international trade to import foods. This leads to a high vulnerability within the food system. In order to secure food supply in times of crisis Sweden must increase its food production. LÄS MER