Sökning: "soja"

Visar resultat 16 - 20 av 76 uppsatser innehållade ordet soja.

  1. 16. Bönsmyg i åkerböna : hur påverkas avkastning och skördekvalitet?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Ecology

    Författare :Emma Ryding; [2020]
    Nyckelord :bönsmyg; Bruchus rufimanus; åkerböna; Vicia faba; avkastning; kvalitet;

    Sammanfattning : Bönsmygen (Bruchus rufimanus) uppmärksammades som skadegörare i åkerbönor (Vicia faba) i Sverige 2008 och sedan dess har förekomsten och spridningen av den ökat snabbt. Det saknas kännedom om bönsmygens betydelse och hur den ska bekämpas vilket gör den till ett potentiellt hot i det svenska jordbruket. LÄS MER

  2. 17. Filamentous fungus Paecilomyces variotii in feed for Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) : assessment of apparent digestibility and early signs of inflammation

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Amanda Dahlberg; [2019]
    Nyckelord :Rainbow trout; single cell protein; Paecilomyces variotii; apparent digest-ibility coefficient; inflammation;

    Sammanfattning : Aquaculture production has been increasing rapidly over the last few decades and therefore the amount of feed needed for the increasing production is also on the rise. Salmonids and other farmed carnivorous fish require high amount of protein in their diets, which is currently supplied mostly by fish meal or soy bean. LÄS MER

  3. 18. Optimization of Protein Recovery from Rapeseed Press Cake

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Cecilia Ahlström; [2019]
    Nyckelord :Food engineering; Livsmedelsteknik; Technology and Engineering; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Due to the world’s growing population and an increase in food demand, new innovative food products need to be developed to maximize the use of limited farmland. Because of global warming and the fact that plant based products generate less greenhouse gases than meat based products, research should focus on new plant-based protein sources. LÄS MER

  4. 19. Odling av svensk lupin : strategier med fokus på ogräshantering

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Emil Möller; Carl Sjöberg; [2019]
    Nyckelord :blålupin; smalbladig lupin; narrow-leaf lupin; lupinus angustifolius;

    Sammanfattning : Människor blir allt mer miljömedvetna och vill inte äta kött i samma utsträckning som tidigare. Därför ökar användningen av protein från växtriket framförallt med protein från exempelvis soja som idag importeras från andra sidan jorden. LÄS MER

  5. 20. Sojans roll i världen : En studie i sojans användning, ekosystemtjänstavtryck och framtida användning: ett underlag för undervisning mot en hållbar utveckling

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Linköpings universitet/Institutionen för fysik, kemi och biologi

    Författare :Helena Antman Molin; Mikael Sjöstrand; [2019]
    Nyckelord :soja; ekosystemtjänster; hållbar utveckling; markanvändning; undervisning;

    Sammanfattning : Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka världens konsumtion och produktion av soja samt den påverkan sojaodlingarna har på ekosystem och ekosystemtjänster. Sojan är rik på protein vilket har gjort den till en viktig gröda för människan, framförallt för vår utfodring av djur. LÄS MER