Sökning: "soja"

Visar resultat 6 - 10 av 76 uppsatser innehållade ordet soja.

  1. 6. Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Paulina Lindman; Julia Nordqvist; [2022-06-21]
    Nyckelord :Blodfetter; lipidprofil; HDL-C; LDL-C; totalkolesterol; kardiovaskulär sjukdom; cheonggukjang; doenjang; fermenterad soja; fermented soy; cardiovascular disease; total cholesterol; lipid profile; Blood lipids;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER

  2. 7. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER

  3. 8. A Comprehensive Review of the Factors Influencing the Environmental Impact of different Species bred in Closed Land-based Recirculating Aquaculture Systems

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Siri Samuelsson; [2022]
    Nyckelord :Recirculating aquaculture system; renewable electricity; Feed Conversion Ratio; environmental impact; freshwater eutrophication; climate change; land use; cumulative energy use; acidification; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Today the future supply of seafood is threatened due to human activities which, among other things, has led to overfishing. However, more environmental friendly initiatives of producing seafood have emerged, such as Recirculating Aquaculture Systems (RASs). LÄS MER

  4. 9. Literarische Räume in Herta Müllers Der Mensch ist eingroßer Fasan auf der Welt : Literary Spaces in Herta Müller’s Der Mensch ist ein großer Fasan aufder Welt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Institutionen för språk, litteratur och lärande

    Författare :Sofia Larsson; [2022]
    Nyckelord :Spatial turn; heterotopia; utopia; thirdspace.;

    Sammanfattning : This essay discusses Herta Müller’s 2009 novella Der Mensch ist einGroßer Fasan auf der Welt from a spatial perspective. Drawing from ideas from theSpatial Turn in the 1980s, the main characters of the novella are analysed and it isfound that while the women of the story are able to adapt to the changing of space,the male protagonist is struggling being stuck in what can be seen as a state ofconstant crisis, which renders him practically useless in the society he lives in. LÄS MER

  5. 10. Water Risk Assessment of Agricultural Raw Materials in a Global Supply Chain : A Case Study of IKEA

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Victoria Berggren; [2022]
    Nyckelord :Water Risk Assessment; Freshwater; Water Depletion; Water Availability; Agricultural Raw Materials; Soy; Palm Oil; Agricultural Management Practices; and Material Sourcing; Riskbedömning för vatten; sötvatten; vattenbrist; vattentillgång; jordbruksråmaterial; soja; palmolja; jordbruksförvaltningsmetoder och materialförsörjning;

    Sammanfattning : Current mass consumption and production patterns have led to an unsustainable use of natural resources, including freshwater, which is one the most crucial natural resources for people and the planet. Agricultural production systems are alone responsible for 72 percent of all global water withdrawals. LÄS MER