Sökning: "sorption calorimetry"

Hittade 3 uppsatser innehållade orden sorption calorimetry.

  1. 1. Implementation of the mille-feuille nanofilter paper in the virus removal filtration of IgY purified from chicken egg yolk

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Michelle Dahlman; [2020]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : The purpose of this thesis was to test the mille-feuille nanofilter paper for a virus removal filtration from a potential protein-based nutraceutical. Therefore, chicken IgY was purified from egg yolk, with PEG precipitation for crude fractionation followed by thiophilic adsorption chromatography. LÄS MER

  2. 2. Sorptionsegenskaper för acetylerat trä - Mätning av sorptionsisotermer och sorptionsentalpi

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Byggnadsmaterial

    Författare :Hanna Bülund; [2019]
    Nyckelord :Acetylated; wood; softwood; spruce; Picea abies; sorption isotherm; sorption enthalpy; conditioning; sorption calorimetry; modified wood.; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Trä är ett av våra äldsta byggnadsmaterial. Idag återfinns trä ofta på många olika platser i en byggnad och fyller således många olika funktioner. Fuktinnehåll i trä påverkar dess mekaniska egenskaper och vid höga fuktinnehåll är sannolikheten stor att trä angrips av biologiska organismer. LÄS MER

  3. 3. Phase Behavior of Water and Cyclodextrin Systems

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Markus Enekvist; [2017]
    Nyckelord :Phase Diagram; Chemical Engineering; Cyclodextrin; Pharmaceutical Technology; läkemedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : The effect of water on α-, β-, and γ-cyclodextrins (CD) was investigated using sorption calorimetry, differential scanning calorimetry and dynamic vapor sorption in order to understand the phase behavior and to create phase diagrams. By relating earlier X-ray diffraction patterns of cyclodextrins equilibrated over saturated salt solutions and literature regarding the cyclodextrin hydrates to the sorption calorimetry and vapor sorption results, it proved possible to determine several distinct cyclodextrin structures depending on the cyclodextrin/water composition. LÄS MER