Sökning: "specialkost"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade ordet specialkost.

  1. 1. SPECIALKOST VID MÅLTIDSSERVICE : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Fanny Nykvist; [2019]
    Nyckelord :Special diets; Coeliac; Foodservice; Specialkost; Celiaki; Produktionskök;

    Sammanfattning : Hos barn förekommer allergier, överkänsligheter och intoleranser mot födoämnen allt oftare. För dessa tillstånd krävs näringsrik specialkost. Celiaki är ett sådant exempel som kräver en strikt kosthållning helt fri från gluten för ett gott välmående. LÄS MER

  2. 2. Kartläggning av utbud och måltidsprocess : Med fokus på specialkoster i sjukhusmiljö

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap; Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Louise Jansson; Sofie Johansson; [2018]
    Nyckelord :specialkost; sjukhus; allergi; intolerans; konsistensanpassning; religiös kosthållning; etisk kosthållning; måltidsprocess; kommunikation; måltidsorganisation; Flexi; Sörmland; kvantitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund Sjukhusmaten har stor betydelse för patientens tillfrisknande, men trots detta slängs stor del av maten och många patienter lider av undernäring. En inlagd patient behöver energi- och näringstät kost, men för att patienter med sjukdomar och åkommor ska kunna äta maten krävs individanpassning av måltiderna. LÄS MER

  3. 3. Vem har rätt till specialkost i skolan? : En kvalitativ studie om kommuners arbete och utmaningar

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan; Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Evelina Kohlm; Felicia Thylander; [2017]
    Nyckelord :skolmåltid; måltidsservice; önskekost; födoämnesallergi; livsmedelstrender;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  4. 4. Pedagogisk måltid : En enkätstudie om personalens attityder till och erfarenheter av måltider på förskola.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Anna Öhman; [2016]
    Nyckelord :pedagogisk måltid; förskola; förskolepersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: En pedagogisk måltid på förskola innebär att personalen sitter med barnen och äter maten som serveras samtidigt som de har tillsynsskyldighet. Livsmedelsverkets riktlinjer för pedagogisk måltid är det enda styrdokumentet som finns för skolmåltider i Sverige. LÄS MER

  5. 5. Hur upplevs och hanteras familjens vardag av mödrar till barn med celiaki? : en kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap; Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amandine Apell; Viktoria Burman; [2016]
    Nyckelord :Celiac disease; coeliac disease; gluten; Celiaki; glutenintolerans; gluten;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom med en prevalens på 2/100 i Sverige. Enda behandlingen är att äta en kost fri från gluten. Gluten förekommer i spannmålen vete, råg, korn och att diagnostiseras med celiaki innebär ofta att en förändring av matvanor blir nödvändig. LÄS MER